Evo šta sve trebate znati za otvaranje računa u Njemačkim bankama? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Evo šta sve trebate znati za otvaranje računa u Njemačkim bankama?
500 eura

Evo šta sve trebate znati za otvaranje računa u Njemačkim bankama?

Kako otvoriti račun u banci?
Otvaranje računa je prilično jednostavno. Ako otvarate račun u fizičkoj banci, idite u banku po izboru i na licu mesta možete otvoriti račun ako imate sa sobom prijavu o prebivalištu tj. Anmeldebescheinigung i identifikacioni dokument odnosno pasoš. Cijeli proces traje oko 15-ak minuta ako odlučite da potpišete ugovor na licu mjesta. Ako želite možete reći službenici da želite da pročitate ugovor na miru kod kuće i da ćete se vratiti za koji dan sa potpisanim ugovorom. Vjerovatnoća je velika da zaposleni u banci ne pričaju Engleski, pa je potrebno elementarno znanje Njemačkog jezika. Nakon što predate u banci potpisan ugovor, u roku od 2 nedjelje ćete poštom dobiti dva ili više pisma. U jednom pismu će se nalaziti kartice, u drugom PIN code, a u ostalim pismima, ako ih bude, nalaziće se preostala dokumentacija.

Ako otvarate račun u online banci, treba popuniti online zahtjev za otvaranje računa na internet stranici banke. Nakon što ispunite cijeli formular otvara se stranica gdje možete da prekontrolišete unesene podatke. Ako je sve ispravno, imate dvije opcije – prvu, da skinete popunjeni zahtjev kao PDF i odštampate i drugu, da kažete online banci da vam pošalje odštampan zahtjev.

Nakon ispunjenog i potpisanog zahtjeva treba da potvrdite svoj identitet da bi online banka bila sigurna da su podaci u formularu tačni. Postoje dva načina potvrde identiteta. Prvi je VideoIdent, odnosno video-identifikacija preko interneta tokom video chat-a. Razgovor traje oko 3-4 minuta i treba samo osobi sa druge strane da pokažete svoj pasoš. Nažalost, ovo zahtijeva pasoš iz EU kao i to da bude izdat nakon 2014, tako da ja sa svojim bosanskim pasošem nisam imao tu privilegiju (ne znam da li hrvatski pasoš ima istu). Drugi način identifikacije je u pošti odnosno PostIdent. Od online banke ćete dobiti formular koji treba da ispuni radnica u pošti. Ponesite sa sobom obavezno svoj pasoš jer na osnovu njega radnica u pošti vrši identifikaciju.

Na kraju, potpisan zahtjev i prijavu o prebivalištu odnosno Anmeldebescheinigung treba da pošaljete poštom (zajedno sa PostIdent formularom ako ste se tim putem identifikovali). Slanje poštom je po pravilu za Vas besplatno jer sve troškove, čak i koverte, preuzima online banka. Nakon što pošaljete dokumenta, u roku od najviše dvije nedjelje dobićete odgovor da li je Vaš zahtjev prihvaćen i da li Vam je otvoren račun. Ukoliko jesu, u roku od 10 dana dobićete jednu kovertu sa karticom, i drugu kovertu sa podacima. Nakon toga, treba da se ulogujete na stranicu online banke i izaberete PIN za Vašu karticu. Zapamtite dobro PIN jer, iako možete kasnije uglavnom da ga promijenite online, promena PIN-a često nije besplatna usluga.

Koji račun mi je potreban
Kada otvarate račun u banci, možete da birate koji račun ili račune želite da otvorite. Standardne vrste računa su Girokonto, Tagesgeldkonto, Festgeldkonto i Depotkonto. Pretpostavljam da ste naslutili da riječ (das) Konto znači račun. Izvor: nemackikutak

Prije nego otvorite račun u nekoj od banaka, potrebno je upoznati se sa značenjima poput:

Girokonto – to je tekući račun gdje vam sjeda plata, i s koga možete plaćati račune poput stanarine, struje, telekomunikacija i slično, kako otvoriti tekući (žiro) račun možete pogledati ovdje.

Guthabenkonto – to je račun na koji možete samo uplaćivati i podizati novac dostupan na računu, taj račun je alternativa za one koji zbog svog SCHUFA stanja ne mogu otvoriti normalan tekući račun (girokonto)

Sparbuchkonto – ovaj račun služi za dugoročnu štednju.

Mietkautionskonto – to je besplatan račun u banci koji vi otvarate , (online), prebacujete sredstva potrebna za kauciju na taj račun, s tim računom garantirate najmodavcu da se ima od kuda naplatiti u slučaju da niste podmirili svoje obaveze, ili je došlo do oštećenja iznajmljene nekretnine.

Sperrkonto – račun koji dozvoljava podizanje u jednom mjesecu sredstva do iznosa od 670€, taj račun možete otvoriti online u svojoj zemlji, i prebaciti sredstva (minimalno 8040 €) dok ste još kući i tražite posao ili stan.

Dispokredit – dozvoljeni minus na koji se obračunava kamata

Zinsen – kamate

Uberweisung – prebacivanje novca

Bargeld – gotovina

Schufa – vaša kreditna sposobnost, recimo da ne plaćate račune na vrijeme, dobivate schufa negativne bodove, tj. vaša kreditna sposobnost pada.

Savjet:

Prije nego što krenete otvarati račun, raspitajte se u svojoj banci:
– Koliko će vas koštati dizanje novaca na drugim bankomatima (dizanje novca na nekim drugim bankomatima drugih banaka košta 5 – 8 €)

– Koliko košta prebacivanje sredstava na neki račun u matičnim zemljama (ukoliko prebacujete svojoj porodici novac npr. u Hrvatsku,BiH, Srbiju itd)

– Koliko uzimaju za dizanje novaca na drugim bankomatima izvan Njemačke npr. u Hrvatskoj,Bosni ili Srbiji.

– Na kojim bankomatima u inozemstvu je najbolje dizati novac.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Ovo je najbrži način za dobijanje Njemačke vize u 2024 godini

Zakon o kvalifikovanoj imigraciji (Fachkräfteeinwanderungsgesetz), koji je dodatno razvijen od strane savezne vlade, stvara nove …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *