Kako otvoriti tekući račun u banci (Girokonto)? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Kako otvoriti tekući račun u banci (Girokonto)?
digitron i pare

Kako otvoriti tekući račun u banci (Girokonto)?

Girokonto
Girkonto (žiro-konto) je žiro-račun odnosno tekući račun (tehnički postoji razlika između žiro i tekućeg računa kod pravnih lica) i to je račun koji vjerovatno prvo želite da otvorite ako ste novi u Njemačkoj. To je račun na koji će vam poslodavac isplaćivati platu. Karticu povezanu sa tim računom tj. debitnu karticu ćete vjerovatno koristi redovno za plaćanje u prodavnici ili za podizanje keša sa automata. Ta kartica se zvanično zove EC-Karte (Electronic Cash Karte), a u svakodnenom govoru se naziva i Girokarte ili Debitkarte. Takođe, ove kartica se još naziva u svakodnevnom govoru i MaestroCard ili V Pay u zavisnosti kroz čiji sistem se transakcije tehnički odrađuju, odnosno da li banka kod koje imate račun ima ugovor sa MasterCard ili Visa sistemom.

Održavanje tekućeg računa je po pravilu kod svih online banaka besplatno, dok kod fizičkih zavisi od banke do banke, neke naplaćuju održavanje računa, a neke ne. Ima fizičkih banaka koje imaju bezobrazne cijene i naplaćuju oko 6 € mjesečno odnosno odnosno 72 € godišnje, što su, po mom mišljenju, bačene pare. Umjesto da ga poklonite banci, tim novcem možete sebe počastiti sa dvije povratne avionske karte do Bratislave, Brisela, Sofije, Kelna, Niša, Tuluza, Rima, Milana ili koje god već destinacije. Ako već imate račun u fizičkoj banci za koji plaćate održavanje, savjetujemo da ga zatvorite jer Vas takoreći peljuše. Ako iz nekog razloga ne želite da ga zatvorite, onda možete da pričate sa svojim bankarskim savjetnikom i da mu/joj kažete da planirate da zatvorite račun jer u drugim bankama dobijate istu uslugu besplatno. Na to ćete kao reakciju dobiti ili besplatno održavanje ili će vam smanjiti cijenu koju plaćate jer, kao što rekoh, jeftinije je zadržati postojeću mušteriju nego pridobiti novu.

Ako ste student onda u svakoj fizičkoj banci imate besplatan Girokonto (iz gore navedenih razloga). Ipak, ako ste stranac, nije rijetko da će vam banka prećutati da imate tu mogućnost pa tako imam prijatelje strance studente koji su plaćali DeutscheBank u Manhajmu 2,90 € za održavanje računa. Možda ne djeluje puno, ali to je skoro 35 € na godišnjem nivou, odnosno nove farmerke za vas ili dvije karte za pozorišnu predstavu ili fudbalsku utakmicu. Neki od prijatelja su naposljetku promijenili banku, a neki su pričali sa svojim bankarskim savjetnikom i dobili besplatan račun i kao izvinjenje besplatno aktiviranje online bankarstva. Sljedeća bezobrazna stvar koju fizičke banke znaju da vam naplate je naplata za uslugu koju bi online mogli sami da sprovedete. Primjera radi, online možete sami da kreirate, brišete i podešavate trajne naloge besplatno, dok ako to želite da uradite u poslovnici, tu uslugu će vam naplatiti. Time su najviše oštećeni penzioneri i drugi građani koji se ne snalaze najbolje sa modernim tehnologijama.

Izvor: nemackikutak

Kako otvoriti druge vrste računa npr: Guthabenkonto , Sparbuchkonto, Sperrkonto, Dispokredit itd možete pogledati OVDJE?

Loading

O urednik

Također pogledajte

Ovo je najbrži način za dobijanje Njemačke vize u 2024 godini

Zakon o kvalifikovanoj imigraciji (Fachkräfteeinwanderungsgesetz), koji je dodatno razvijen od strane savezne vlade, stvara nove …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *