Zašto nedjeljom u Njemačkoj vlada tišina, zašto su sve radnje zatvorene? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Zašto nedjeljom u Njemačkoj vlada tišina, zašto su sve radnje zatvorene?
posao na cesti

Zašto nedjeljom u Njemačkoj vlada tišina, zašto su sve radnje zatvorene?

ZAKON O NEDELJNOJ TIŠINI – SONNTAGSRUHE

Izvor: ucenjenemackog.rs
Nedjeljom u cijeloj Njemačkoj vlada tišina koja je zagarantovana zakonom – Sonntagsruhe. Radnički pokret i Crkva su zajedničkim naporima izdejstvovali Zakon o zaštiti radnika koji je usvojen 1. juna 1981. godine i po prvi put, u Njemačkoj je rad nedjeljom zabranjen zakonom. Međutim, zakon o radnom vremenu definiše i neke izuzetke, a prema Saveznom zavodu za statistiku, oko 14% zaposlenih radi i nedjeljom.

Iako postoje neki sektori kojima je dozvoljen rad nedjeljom, postoje pravila i ograničenja kojih se poslodavci moraju pridržavati. Radnik koji je radio nedjeljom ima po zakonu pravo da dobije slobodan dan u roku od dvije nedjelje.

KOME JE DOZVOLJENO DA RADI NEDJELJOM?
Zakon o radnom vremenu dozvoljava rad u određenim područjima, kao što su:

Službe hitne pomoći i spasioci
Vatrogasne službe
Policija
Bolnice
Restorani i hoteli
Ustanove kulture
Crkve
Sportske, rekreativne i turističke ustanove
Muzeji
Radiodifuzni centri
Sajmovi
Izložbene galerije
Transport kvarljive robe
Farme i briga o životinjama
Pekare i poslastičarnice (maksimalno 3 sata)

BUKA NEDJELJOM JE TABU
Za većinu Njemaca, nedjelja je rezervisana za porodicu, prijatelje, kulturu i rekreaciju. Prodavnice su zatvorene, ulice puste, a bilo kakvi privatni događaji koji mogu da izazovu buku, sportska takmičenja, manifestacije i muzički nastupi su zabranjeni do 18h.

Čak i ako imate bučnu veš mašinu, a odlučite da je uključite baš nedjeljom, komšije mogu da vas prijave za remećenje nedjeljnog mira pozivajući Ordnungsamt (komunalnu policiju).

Nedjelja služi za opuštanje i odmor od svakodnevne buke, stresa i radne nedjelje. U toku nedjeljnog odmora, bilo kakvi bučni radovi u dvorištu ili u stanu su zabranjeni. Glasna muzika, buka koju proizvode električni uređaji (kosačice, bušilice, usisivači, veš mašine), smatraju se uznemiravanjem i narušavanjem nedjeljnog mira i odmora.

Za nepoštovanje perioda odmora koji je predviđen zakonom, bilo da je u pitanju praznik ili nedjelja, postoje i novčane kazne. Tako je za nedolično ponašanje, stvaranje buke u vrijeme spavanja ili tokom dana, predviđena kazna od 5000 eura, a za košenje travnjaka nedjeljom ili praznicima do 50 000 eura.
U Njemačkoj se pridaje mnogo pažnje tišini i nerijetko ćete primijetiti kako Njemci između sebe govore veoma tiho, bez obzira da li su na otvorenom ili u restoranu. Određen nivo buke je prihvatljiv, ali Njemaci imaju veoma nizak prag tolerancije u periodu između 22:00 i 06:00 časova.

Zanimljivo je to da Njemci lavež pasa ne smatraju bukom ukoliko se lavež ponavlja nekoliko puta dnevno u trajanju od par minuta, ali dječiji plač, naročito noću, smatraju veoma uznemirujućim.

Neke pokrajine imaju različite zakone po pitanju perioda odmora kako bi lokalne običaje prilagodili državnim propisima. Na web stranicama svake opštine ponaosob možete da saznate koje pravne regulative postoje tokom nedjelje i praznika.

Svaka stambena zgrada ili kuća imaju propise o periodu odmora i očekivane tišine. Uopšteno, u cijeloj Njemačkoj se za dnevni odmor smatra period između 12:00 i 15:00 časova, a prije 10:00 i poslije 20:00 časova nije dozvoljeno korištenje bučnih kućnih uređaja kao što su usisivač ili veš mašina. Od 22:00 do 07:00 časova je vrijeme spavanja kada je neophodna potpuna tišina. Jedino u Bavarskoj vrijeme spavanja počinje od 23:00 časa. Tuširanje noću je prihvatljivo ukoliko ne traje duže od 30 minuta.

Na kraju, može se reći da Njemci nedjeljni odmor provode u potpunoj tišini, a bilo kakve bučne aktivnosti mogu da dovedu do neprijatnosti sa komšijama, stanodavcem, a u krajnjem slučaju i sa komunalnom policijom ili pozivom na sud.

ŽURKA NEDJELJOM?
Generalno, nemate pravo da organizujete proslave tokom nedjelje ili praznika, ali ako poštujete određena pravila, izvodljivo je. U 22:00 časa, žurka se završava, bez obzira na to koliko gostiju imate u tom trenutku. Ukoliko se nakon predviđenog vremena za spavanje čuje vrištanje, smijanje, glasna muzika, budite sigurni da će vašu zabavu prekinuti policija po pozivu komšija. A vi ćete platiti kaznu od 5000 eura.

Ukoliko svirate neki muzički instrument, postoji mogućnost da u dogovoru sa komšijama dobijete dozvolu na maksimalno 1.5 do 2 sata dnevno, ali ne prije 10 i poslije 22 časa, uključujući i dnevni odmor između 12 i 15 časova kada nije dozvoljena buka od muzičkih instrumenata.

Sudska praksa u Bavarskoj je zabilježila i neobične slučajeve – tužbe komšija na buku koju proizvode cvrčci u žbunju susjeda, lupanje grilja više od pet puta dnevno na susjedovoj kući, ali i kreket žaba iz komšijskog jezerceta.

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *