ŠTA SE UČI NA A2 NIVOU NJEMAČKOG JEZIKA? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / NJEMAČKI JEZIK / ŠTA SE UČI NA A2 NIVOU NJEMAČKOG JEZIKA?
njemacki jezik

ŠTA SE UČI NA A2 NIVOU NJEMAČKOG JEZIKA?

Izvor: ucenjenemackog.rs

Prema pravilima Zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike (CEFR), njemački A2 nivo spada u početna znanja ovog jezika i prvi je nivo poslije najosnovnijeg.

Kada uspješno završite nivo A2 već ćete umjeti da se snađete u mnogim svakodnevnim situacijama ako se nađete na njemačkom govornom području.

Koliko ću razumjeti njemački jezik po završetku nivoa A2?
Nakon završenog A2 nivoa razumjet ćete rečenice i često upotrebljavane izraze vezane za svakodnevni život, porodicu, kupovinu, rad i neposredno okruženje. Moći ćete da se sporazumijete u svakodnevnim situacijama koje se odnose na jednostavnu i direktnu razmjenu informacija o uobičajenim stvarima. Sa razumijevanjem ćete čitati kraće tekstove na poznate teme, natpise na znakovima na putu, jelovnike, etikete na proizvodima, itd.
Koliko ću moći da govorim na njemačkom?
Sada ćete već moći da učestvujete u svakodnevnoj konverzaciji, da samostalno izražavate mišljenje o poznatim temama, kao i da se uz pomoć sagovornika snađete u različitim situacijama koje se mogu dogoditi kada putujete u zemlje njemačkog govornog područja.

Moći ćete da razmjenjujete osnovne informacije o sebi, svom domu, porodici i prijateljima, bračnom stanju, poslu, porijeklu, stvarima iz neposrednog okruženja. Takođe ćete moći samostalno da idete u kupovinu, kino ili restoran, prilikom čega ćete umjeti da zatražite informacije koje su vam potrebne (npr. gdje se nešto nalazi, koliko košta ili kako da negdje stignete) i da razumijete odgovor koji dobijete od izvornog govornika njemačkog.

Šta ću umjeti da napišem?
Kao što ćete umjeti da govorite o uobičajenim temama, kada uspješno savladate A2 nivo, znaćete sve to i da napišete. Moći ćete da pišete kratke bilješke o onome što ste čuli ili vidjeli, kao i da napišete kratko pismo ili e-mail.

Gramatika
Kurs A2 nivoa je kao i A1 fokusiran na postavljanje temelja znanja, pa je i dalje veliki akcenat na učenju gramatike kako biste kasnije, na kursevima viših nivoa, mogli više da se fokusirate na razvoj jezičkih vještina.

Loading

O urednik

Također pogledajte

njemacka ambasada sarajevo

VAŽNO OBAVJEŠTENJE IZ NJEMAČKE AMBASADE!

PAŽNJA! Važna izmjena u vezi dokazivanja poznavanja jezika u viznom postupku: Ambasada od 01.06.2019. godine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *