KAKO DOBITI NJEMAČKO DRŽAVLJANSTVO? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / KAKO DOBITI NJEMAČKO DRŽAVLJANSTVO?
njemacki pasos

KAKO DOBITI NJEMAČKO DRŽAVLJANSTVO?

Za sticanje njemačkog državljanstva postoji nekoliko rigoroznih uslova, a sam postupak može da bude komplikovan. U Njemačkoj važi zakon o porijeklu (Jus sanguinis), što znači da osoba kojoj je majka ili otac njemački državljanin, automatski rođenjem postaje Njemac. Ako jedan roditelj ima drugo, ne-njemačko državljanstvo, dijete može zadržati oba i ne mora da se odrekne nijednog državljanstva.

Od 2000. godine je na snazi odredba o mjestu rođenja: onaj ko je rođen u Njemačkoj, a čiji roditelji nisu Njemci, ima pravo na njemačko državljanstvo ako ispuni određene uslove. Ako ta osoba ipak želi da zadrži državljanstvo svojih roditelja, sa 18 godina mora da odustane od njemačkog državljanstva. Prema ovom modelu, ljudi imaju pravo samo na jedno državljanstvo, ili ono od roditelja ili pak njemačko.

POSTUPAK ZA DOBIJANJE NEMAČKOG DRŽAVLJANSTVA
Zahtjev za državljanstvo može da se podnese od navršene 16. godine života i da se preda nadležnoj Upravi za strance (Ausländerbehörde). Taksa za državljanstvo trenutno iznosi 255 eura po osobi, dok za maloljetno dijete iznosi 51 euro (kada se postupak odvija zajedno s roditeljima).

Da bi se zahtjev odobrio treba ispuniti čitav niz uslova, od kojih je najvažniji da se osoba odrekne svog dosadašnjeg državljanstva. Takođe, potrebno je dokazati znanje njemačkog jezika. Uz to podnositelj zahtjeva za državljanstvo mora da položi i „test za dobijanje državljanstva“ u kome se provjerava poznavanje njemačkog pravnog i društvenog sistema. Za prolaznu ocjenu je potrebno tačno odgovoriti na 17 od 33 postavljena pitanja na temu religije, pravne države i društvenih obaveza.


PREDUSLOVI ZA STICANJE NJEMAČKOG DRŽAVLJANSTVA

  • Potrebno je posjedovanje neograničene dozvole boravka
  • Ukupno 8 godina zakonskog boravka u Njemačkoj (7 godina u slučaju uspješno završenog kursa za integraciju)
  • Neosuđivanost (izuzetak su presude za sitne prestupe)
  • Nekorištenje doprinosa prema SGB II ili SGB XII, npr. naknada za nezaposlene II, socijalna pomoć (izuzetak su situacije kada pomoć ne može da se zamijeni zaposlenjem, npr. u slučaju nesposobnosti za rad, seniora, samohranih roditelja ili mladih koji još pohađaju školu, uče zanat ili studiraju)
  • Obavezno zdravstveno osiguranje i uplata doprinosa u penzioni fond (po pravilu 60 meseci obaveznog osiguranja kod Penzionog fonda)
  • Poznavanje njemačkog jezika (najmanje nivo B1)
  • Položen test za dobijanje državljanstva ili dokaz o završenom školovanju u Njemačkoj
  • Poznavanje pravnog i društvenog poretka i uslova života u Njemačkoj
  • Priznavanje slobodnog demokratskog Ustava Savezne Republike Njemačke
  • Nepostojanje protivustavnih aktivnosti
  • Odricanje od stranog državljanstva (izuzetak su slučajevi kada je to nemoguće ili moguće samo pod izuzetno teškim uslovima ili kada je u pitanju državljanstvo neke od zemalja članica EU i Švicarske). Za supružnike njemačkih državljana, azilante i neke druge grupe koje nemaju navršenih 8 godina boravka, postoje specijalne odredbe.

KAKVA PRAVA NA DRŽAVLJANSTVO IMAJU DJECA ROĐENA U NJEMAČKOJ?
Rođenjem u Njemačkoj dijete stranih državljana dobija njemačko državljanstvo kada jedan od roditelja zakonski boravi u Njemačkoj 8 godina i posjeduje neograničenu dozvolu boravka (npr. dozvolu za nastanjenje, pravo slobodnog kretanja EU-građana), ili kada kada kao državljani Švicarske ili njihovi članovi porodice posjeduju dozvolu boravka na osnovu sporazuma od 21. juna 1999. godine između Evropske Zajednice i Švicarske o slobodnom kretanju.

Dobijanje njemačkog državljanstva utvrđuje se preko Matičnog ureda (Standesamt). Do svoje 18. godine dijete može da posjeduje njemačko državljanstvo i istovremeno i državljanstvo zemlje porijekla roditelja. Nakon toga dijete mora da odluči da li će da zadrži njemačko ili strano državljanstvo (opciono pravo).

Ukoliko se odluči za njemačko državljanstvo mora da se odrekne stranog državljanstva najkasnije kada napuni 23 godine. Kada postane punoljetno, dijete dobija od nadležne ustanove informaciju da mora da se odluči za jedno državljanstvo, kao i informacije o postupku.

Napomena:

Za djecu koja su odrasla u Njemačkoj ubuduće neće važiti opciono pravo. Uskoro se očekuje izmjena zakona.

DA LI JE MOGUĆE ZADRŽATI OBA DRŽAVLJANSTVA I POSLIJE 23. GODINE?
Ova mogućnost postoji u izuzetnim slučajevima kada je odricanje od stranog državljanstva nemoguće ili moguće samo pod izuzetno teškim uslovima ili kada je u pitanju državljanstvo neke od zemalja članica EU i Švicarske. U tim slučajevima mora da se podnese odgovarajući zahtjev do 21. godine kod Uprave za nacionalnu pripadnost (Staatsangehörigkeitsbehörde).

U posebnim situacijama, ako nadležne državne službe procijene da je dodjeljivanje državljanstva u opštem interesu njemačke javnosti, ono se može dodijeliti i nešto ubrzanim postupkom. To je na primjer slučaj kod vrhunskih sportista, ali i kod izbjeglica različitog tipa. Takođe, po prilici, postupak se može olakšati građanima Evropske unije, rodbini onih koji su podnijeli zahtjev, a ispunili sve uslove, supružnicima Njemaca ili starijim osobama koje zadovoljavaju zadate uslove.

U stvarnosti za većinu slučajeva važi poduža lista uslova: osoba mora da posjeduje neograničeno pravo stanovanja u Njemačkoj i treba najmanje osam godina da boravi u Njemačkoj prije podnošenja zahtjeva.

Sljedeća, vrlo bitna stavka jeste da je osoba finansijski nezavisna, odnosno da je u stanju u najvećoj mjeri samostalno da se finansira. Samo u posebnim, teškim slučajevima dopušteno je korištenje socijalne pomoći. Ovo pravo imaju osobe koje su dobile otkaz zbog propasti kompanije u kojoj su bile zaposlene, osobe koje izdržavaju malu djecu ili osobe koje se trenutno obrazuju. Vrlo je važno da nisu prethodno kažnjavane i da su službeno prihvatile liberalno, demokratsko političko uređenje.

KO IMA PRAVO NA DVOJNO DRŽAVLJANSTVO?

Uprkos pravilu o dvostrukom državljanstvu, koje propisuje da stanovnici moraju da se odluče za jedno ili drugo državljanstvo, postoji niz izuzetaka koji ipak omogućavaju građanima da zadrže prethodno i dobiju još i njemačko državljanstvo.

Tako građani Evropske Unije imaju pravo na dva pasoša. Naime, zemlje članice EU osigurale su da prilikom prihvatanja novog njihovi građani imaju pravo zadržati i svoje originalno državljanstvo. Ovo pravilo odnosi se i na Marokance i Irance, kojima prema zakonu njihovih domovina nije moguće oduzimanje državljanstva te mogu zadržati oba.

Izvor: ucenjenemackog.rs

Loading

O urednik

Također pogledajte

Sanja: ‘Djeca me se stide jer sam Bosanka, a otac im je Nijemac’

Ljudima je do kraja života doista važno da imaju zdrave odnose s najmilijima, ali tu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *