Slučaj pokrivene kasirke u Njemačkoj završio na sudu jer joj poslodavac zabranio maramu! - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Slučaj pokrivene kasirke u Njemačkoj završio na sudu jer joj poslodavac zabranio maramu!
zena sa hidzabom

Slučaj pokrivene kasirke u Njemačkoj završio na sudu jer joj poslodavac zabranio maramu!

Pošto joj nije bilo dozvoljeno da nosi maramu na poslu, pokrivena kasirka u Njemačkoj odlučila je da podnese tužbu pred sudom. Međutim, savezne sudije u Njemačkoj su odlučile da se spor uputi Evropskom sudu pravde. To ga čini presedanom.
U sporu oko zabrana nošenja marama u njemačkim kompanijama, Savezni sud za rad se žalio Evropskom sudu pravde (ECJ). Najviše njemačke radničke sudije odlučile su u Erfurtu da se žalba muslimanke koja je tužila preda sudijama u Luksemburgu, prenosi ARD.

Navedena žena je podnijela tužbu zbog zabrane nošenja marame, a tužila je poslodavca, lanac “drogerija Müller.”

Ovaj slučaj iz Bavarske postaje presedan te se postavlja pitanje da li kompanije mogu intervenirati u osnovna prava zaposlenih u interesu neutralnosti prema klijentima.

Razlozi za upućivanje slučaja Evropskom sudu pravde zasnivaju se na dvije presude iz 2017. godine po žalbama muslimanskih žena iz Belgije i Francuske.

Sudije u Luksemburgu dozvolile su u tim slučajevima zabrane nošenja marama na poslu. Međutim, to važi samo ako su ideološki znakovi u društvu generalno zabranjeni i postoje činjenični razlozi za to. Tada ne bi bilo direktne diskriminacije – svi zaposleni bi bili tretirani jednako. Želja poslodavca da signalizira neutralnost svojim klijentima je legitimna i dio poduzetničke slobode, presudio je Europski sud pravde, prenosi ARD.

Izvor: klix.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

Koliko novca dobijate od biroa za zapošljavanje ako imate neto platu od 2000€ u Njemačkoj

Svako ko ostane bez posla ima pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, dobit će …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *