Njemačka zatvara sve elektrane na ugalj! - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Njemačka zatvara sve elektrane na ugalj!
zagađenje zraka

Njemačka zatvara sve elektrane na ugalj!

Njemačka do 2038. treba zatvoriti sve elektrane na ugljen
Njemačka treba najkasnije do 2038. godine zatvoriti sve svoje elektrane na ugljen, objavila je komisija koju je oformila vlada.
Predloženo je najmanje 40 milijardi eura pomoći pokrajinama koje će biti pogođene prelazom na druge energente. Riječ je o svoti manjoj od prvotnih 60 milijarda. Smjernice su rezultat kompromisa teško postignutog u subotu nakon više od 20 sati pregovora i moraju biti provedene u 16 njemačkih saveznih pokrajina.

Prijedlozi odražavaju njemačku strategiju prelaza na obnovljive energije koje su već lani činile više od 40 posto, pa su prvi put u historiji potukle ugljen kao energent, a odluka o odbacivanju ugljena prekretnica je nakon odluke iz 2011. da Njemačka prekine korištenje nuklearne energije.

Vlada kancelarke Angele Merkel pozdravila je plan koji je pripremila komisija u kojem je 28 članova s pravom glasa iz svijeta industrije, akademske zajednice, udruženja za zaštitu okoliša i sindikata uz tri člana iz vladajućih stranka koji nemaju pravo glasa.

Armin Laschet, premijer Sjeverne Rajne-Westphalije koja proizvodi najviše ugljena i ujedno je najnaseljenija njemačka savezna pokrajina, rekao je da će strategija utrti put za ekonomski “održivu budućnost bez ugljena” u područjima koja o ugljenu snažno ovise.

Grupe za zaštitu okoliša najavile su da će pomno pratiti i pozivati vladu da ispuni zadane ciljeve, a zagovaraju da se odbacivanje ugljena dogodi i ranije.

Nasuprot njima, poslovna zajednica, koja je ranije upozoravala da bi prenagljen izlazak iz energije ugljena mogao potaknuti rast cijena, upozorava, a među njima je RWE, vodeći distributer električne energije u Njemačkoj, da je 2038. prerani rok.

Strategija će se provoditi u fazama. Prema predloženim planovima, energija ugljena u Njemačkoj trebala bi se prepoloviti do 2030. na 17 GW.

Ako prijedlozi budu provedeni bit će to druga velika intervencija na njemačkom energetskom tržištu u ovom desetljeću. Nakon havarije nuklearke Fukushima izazvane potresom i cunamijem u Japanu njemačka vlada odlučila je da će do 2022. prekinuti korištenje nuklearne energije.

Izvor: klix.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

Uprkos velikoj potražnji, u Njemačkoj je 1,9 miliona praznih stanova.

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Njemačkoj je do 15. maja registrirano 1,9 miliona praznih stanova, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *