Ovo su prvi koraci za odlazak u Njemačku - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Ovo su prvi koraci za odlazak u Njemačku
berlin zastava

Ovo su prvi koraci za odlazak u Njemačku

Pasoš i viza
Za ulazak u Njemačku vam je potreban važeći pasoš ili neki drugi dokument koji potvrđuje vaš identitet. Pasoš vam je potreban i kasnije kada idete u javnu službu. Građanima koji nisu građani Evropske unije (EU) potrebna je još i viza.

Vizu ćete dobiti u njemačkoj ambasadi (konzulatu) u svojoj zemlji. U Njemačkoj već imate ugovor o radu ili dio vaše porodice živi ovdje? U tom slučaju možete lakše dobiti vizu. Informacije ćete pronaći u uredu za vanjske poslove.

Građanima Evropske unije (EU) ili iz države Evropskog privrednog prostora nije potrebna viza.

Ured za prijavu boravka i boravišna dozvola
U Njemačkoj se najprije morate prijaviti u ured za prijavu boravka u svom gradu. Nakon toga morate otići u ured za strance. Tamo ćete dobiti boravišnu dozvolu. To je kartica s vašim boravišnim statusom. Na boravišnoj dozvoli stoji koliko dugo smijete ostati i da li smijete raditi u Njemačkoj.

Morate otići u javnu ustanovu, a još dobro ne govorite njemački jezik? U tom slučaju možete potražiti prevodioca: On govori njemački i vaš jezik i može vam pomoći pri razgovoru.

Kurs integracije

Ne znate dobro njemački jezik? U tom slučaju smijete pohađati kurs integracije. Ponekad morate pohađati kurs integracije. Na kursu ćete bolje naučiti njemački jezik i dobiti važne informacije o životu u Njemačkoj. Ured za strance će vam izdati potvrdu za učešće na kursu i uputiti vas gdje možete pohađati kurs integracije. U slučaju da imate dobro znanje njemačkog jezika i prije ste boravili u Njemačkoj onda ne morate ići na kurs integracije nego sam na Orientierungs kurs.

Traženje zaposlenja i obrazovanje

Sljedeći korak je traženje zaposlenja. U svojoj ste zemlji već završili neki obrazovni profil i pohađali visoku školu? U tom slučaju morate prevesti odnosnu dokumentaciju i zahtijevati priznavanje kvalifikacije. Pitajte u zavodu za zapošljavanje gdje to možete učiniti. Zavod za zapošljavanje će vam pomoći i kod traženja zaposlenja. Ako nemate obrazovni profil ni stepen završenog obrazovanja, opet idite u zavod za zapošljavanje. Tamo ćete dobiti savjete po pitanju odabira zanimanja. Pomoći će vam ako niste sigurni šta želite ili možete raditi. Zavod za zapošljavanje nudi informacije i o obrazovanju i kursevima.

Djeca i škola

Djeca starosne dobi oko 6 godina moraju ići u školu. Prijavite svoje dijete u školu. Ured za mlade u vašem gradu može vam pri tome pomoći.

Osiguranja

Nekoliko osiguranja je jako važno: prije svega zdravstveno osiguranje, penzijsko osiguranje i osiguranje za njegu . Ako ste u radnom odnosu, ova osiguranja dobivate automatski. I potreban vam je žiro račun u banci ( kako otvoriti račun možete pogledati OVDJE ).

Loading

O urednik

Također pogledajte

Posao čišćenja na aerodromu u Minhenu

Lokacija: Aerodrom u Minhenu. Posao: Čišćenje Firma Dr.Sasse Za sve koji imaji termin za vizu, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *