Da li će radnik biti kažnjen ako prijavi "rad na crno" - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Da li će radnik biti kažnjen ako prijavi “rad na crno”
rad na crno

Da li će radnik biti kažnjen ako prijavi “rad na crno”

Može li radnik biti kažnjen u slučaju otkrivanja ‘rada na crno’


U slučaju ‘rada na crno’ prekršajno se kažnjava poslodavac te odgovorna osoba poslodavca. Dakle, radnik ne odgovara prekršajno.

Pitanje;
Poštovani, pročitala sam već vaše odgovore koje će sve posljedice snositi poslodavac koji uzima radnike “na crno”. Međutim, nigdje nisam našla podatak hoće li radnik biti kažnjen u tom slučaju i kako. Je li onda bolje da sam radnik prijavi da ga poslodavac već neko vrijeme drži “na crno” ili je bolje da npr. ja kao treća osoba prijavim slučaj? Što ako radnik prijavi poslodavca npr. tek nakon nekoliko mjeseci, a ne odmah?

Odgovor;
U slučaju da radnik radi “na crno” tj. da je u radnom odnosu u kojem ga poslodavac nije prijavio na obvezno mirovinskom i zdravstveno osiguranje, tj. ne plaća doprinose iz plaće i na plaću, prekršajno se kažnjava poslodavac te odgovorna osoba poslodavca. Dakle, radnik ne odgovara prekršajno ako radi “na crno”.

Međutim, radnik može prekršajno odgovarati u slučaju ako odbije inspektoru rada ne predoči na uvid javnu ispravu na temelju koje se može provjeriti i utvrditi njegov identitet te ako neopravdano odbije dati izjavu s podacima i pojedinostima važnim za utvrđivanje činjenica u započetom nadzoru ili ako u toj izjavi iznese netočne podatke i pojedinosti.

Izvor: moj-posao.net

 5,269 total views,  3 views today

O urednik

Također pogledajte

Schengen dolazi i u saobraćaj: Od 26. marta novi režim putovanja. Evo šta morate znati:

Od 26. marta počinje Schengenki režim na hrvatskim zračnim lukama Rok za prilagodbu infrastrukture za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *