Još nisu zabilježeni slučajevi radnika s lažnim diplomama u Njemačkoj - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Još nisu zabilježeni slučajevi radnika s lažnim diplomama u Njemačkoj
zabrinutost

Još nisu zabilježeni slučajevi radnika s lažnim diplomama u Njemačkoj

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, na čelu sa direktorom Muamerom Bandićem, boravi u posjeti Saveznoj agenciji za rad SR Njemačke s ciljem provjere statusa radnika iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj.
Kako se ističe u saopćenju Agencije, nakon pojave informacija o kupovinama lažnih diploma organizovan je niz sastanaka radi provjere tih informacija, te su vršene provjere u Njemačkoj koje su pokazale da do sada nije bilo slučajeva da je neko sa krivotvorenom diplomom otišao na rad u tu državu.

Bandić je napomenuo da svi radnici iz BiH moraju proći proceduru priznavanja diploma, tako da je to još jedan od načina da se takve prevare spriječe, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.
“Bh. radnici su prema riječima poslodavaca u Njemačkoj jedni od najpoželjnijih i najboljih stranih radnika, te su poslodavci izuzetno zadovoljni njima. Mi od 2013. posredujemo u zapošljavanju medicinskog kadra sa srednjom stručnom spremom u Njemačkoj i do sada je posao putem nas dobilo 4.710 radnika”, rekao je Bandić.

Dodao je da u Njemačkoj postoji interes za polukvalifikovanom radnom snagom u oblasti sezonskih poslova u poljoprivredi, te postoji interes za drugim stručnim zanimanjima sa srednjom školom.

“Uvažavajući situaciju na našem tržištu rada u smislu viškova i potreba za radnom snagom, dogovoreno je da u što skorijem vremenu njemačka strana dostavi nacrt budućeg dogovora o saradnji za zapošljavanje bh. radnika s traženim zanimanjima. Konkretno to bi bili elektroničari, metaloprerađivači, te mehaničari za postrojenja za sanitarnu i klimatizacionu tehnologiju i grijanje. Daljnja procedura sada zavisi od toga koliko ćemo brzo iz Njemačke dobiti tačne opise zanimanja prema njihovim nastavnim planovima i programima, te ćemo ih onda uporediti s našim nastavnim planovima i programima”, rekao je Bandić.

Izvor: klix.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

Uprkos velikoj potražnji, u Njemačkoj je 1,9 miliona praznih stanova.

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Njemačkoj je do 15. maja registrirano 1,9 miliona praznih stanova, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *