Zašto je nezaposlenost opasna po zdravlje - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Zašto je nezaposlenost opasna po zdravlje
rukovanje

Zašto je nezaposlenost opasna po zdravlje

Svi znamo da je za dobro zdravlje potrebna zdrava i raznovrsna prehrana, mnogo fizičke aktivnosti i sedam do osam sati sna. Međutim, postoje dokazi da na naše zdravstveno stanje utječe i to imamo li stabilan posao ili ne.

Nezaposlenost nosi ogroman stres, čak i kod onih koji zbog nedostatka posla od države dobivaju određene olakšice i novčane nadoknade, pišu Nezavisne novine.

Ipak, taj novac ne uspijeva pokriti ni elementarne troškove života, pogotovo u velikim obiteljima, zbog čega ne može biti govora o zdravom životu. Za mnoge odrasle ljude koji provedu oko osam sati na poslu, rad nije samo izvor prihoda, nego i dio identiteta. Gubitak posla ne prate, dakle, samo financijski pritisci, nego i duboko preispitivanje identiteta.

Jedna studija je čak usporedila gubitak posla s gubitkom neke bliske osobe. Osobe koje ostanu bez posla također mogu izgubiti osjećaj pripadnosti i veze sa kolegama. Stres koji tako nastaje oštećuje i fizičko i mentalno zdravlje. Istraživanje objavljeno u časopisu “Demography” pokazalo je da nezaposleni u 54 posto više slučajeva imaju slabo zdravlje i 83 posto više slučajeva pate od zdravstvenih problema izazvanih stresom, poput srčanih bolesti.

Nezaposlenost također povećava opasnost od nezdravih navika, poput ispijanja alkohola i uzimanja narkotika, što dodatno povećava rizik za zdravlje. Kratkoročne manifestacije stresa, poput nedostatka sna i glavobolja, narušavaju kvalitetu života, ali su dugoročne daleko opasnije. Stres je faktor rizika za visok krvni pritisak, srčane bolesti i slabiji imunitet.

Ako morate štedjeti na hrani, birate jeftinije i manje zdrave opcije, stvar postaje još ozbiljnija. Nezaposleni dvaput češće pate od psiholoških problema, depresije, anksioznosti i niskog samopouzdanja.

Zato, dok tražite novi posao, trudite se da koliko god možete neutralizirate negativne posljedice stresa. Vježbajte, makar kod kuće, i redovno spavajte. Što je najvažnije, imajte vjere da će stvari biti bolje. Ako budete uživali u malim stvarima i brinuli o svom zdravlju, ne samo da ćete neutralizirati stres, nego i povećati šanse da pronađete posao.

Izvor: mojposao.net

Loading

O urednik

Također pogledajte

Koliko novca dobijate od biroa za zapošljavanje ako imate neto platu od 2000€ u Njemačkoj

Svako ko ostane bez posla ima pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, dobit će …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *