Uspješni Bosanac u Njemačkoj: Kod mene radnici zarađuju i do 2.500 eura - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Uspješni Bosanac u Njemačkoj: Kod mene radnici zarađuju i do 2.500 eura

Uspješni Bosanac u Njemačkoj: Kod mene radnici zarađuju i do 2.500 eura

Savo Kovačević uspješni je Bosanac u Njemačkoj. Vlasnik je kompanije „Kovačević Strassenbau“, koja se bavi održavanjem, renoviranjem puteva i ivičnjaka, posebno pokockavanjem ulica. Kako kaže, u toj je djelatnosti njegova firma najjača u cijeloj Njemačkoj.

Objašnjava da im je godišnja zarada oko šest miliona eura te da ima 64 zaposlena. Uz ostale firme koje u sezoni rade za njih, taj broj penje se na oko 120. S ponosom za Avaz ističe da više od 80 posto zaposlenih dolazi iz BiH.

Vrijedni i pošteni

– Svima koji odluče doći u Njemačku i žele raditi u mojoj firmi, odmah obezbijedim ulazne i radne vize i svima njima sam veoma, veoma zadovoljan. Isto tako, mogu reći da su najbolji radnici koji dolaze iz Tuzlanskog kantona, toliko su vrijedni, tačni, precizni i pošteni. Ni sa jednim do sada nisam imao nikakvih problema, a naši njemački partneri izuzetno su zadovoljni urađenim poslom. A koliko su oni zadovoljni mnome kao poslodavcem, govori podatak da me nijedan nije napustio, a čak su se mnogi od njih i skućili, našli svoju sreću u Njemačkoj – kaže Kovačević.

Dolaze porodice

Iako je mnogima dao hljeb u ruke, ne krije da ga određeni, kako kaže, „mrze iz dna duše“, jer iz BiH odvodi ljude, radnu snagu.

– Ti ljudi koji su radili tamo imali su mjesečna primanja oko 500 maraka i još neke dodatne bonove, a kada dođu kod mene, imaju platu do 2.500 eura. Imam tri kuće, stanove i tu ih smještam dok se sami ne snađu. Neki dovedu svoje kompletne porodice i onda se odvajaju, uzimaju vlastite stanove i žive svoje živote, a to mi je najveći dokaz da sam uspio pomoći našim ljudima, našem narodu – zaključuje Kovačević.

Bosanac u srcu i duši

Mada se rodio u Njemačkoj, Kovačević ne zaboravlja spomenuti mjesto porijekla svojih roditelja, Vlasenicu. Kako nam je rekao, odakle su oni, odatle je i on. – Bez obzira na to što sam rođen u Njemačkoj, ja sam u srcu i duši Bosanac, a moja država je Bosna i Hercegovina – rekao nam je Kovačević. Ističe i da mu je supruga iz Banovića te da imaju troje djece, kćerku od 19 te sinove od 18 i 15 godina, koje želi izvesti na pravi put, olakšati im život, jer njegov nije bilo lagan.

Pomoć državi

Iako o tome nerado govori, Kovačević je i veliki humanista. Upitan o tome, kratko odgovara da je „uvijek tu kada nekom pomoć treba“. Posebno je osjetljiv na kraj iz kojeg vodi porijeklo, od srca pomaže novčano i kada se gradi džamija i kada se gradi crkva.

– Moje najveće zadovoljstvo je otići u BiH i tamo trošiti novac, jer znam da i na takav način pomažem državi – kaže Kovačević.

Loading

O urednik

Također pogledajte

“U NJEMAČKOJ ŽIVE NA KREDIT, ZARADIO SAM 830.000€, ALI TO NIJE NIŠTA”. Vratio se iz Njemačke pa do detalja opisao kako je živio

U Njemačkoj svi žive na cijelu kvotu kredita, na minus… Tamo se robotizuješ iz pidžame u radnu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *