Svi koji imaju ugovor o radu i priznatu stručnu kvalifikaciju moći će u Njemačku - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Svi koji imaju ugovor o radu i priznatu stručnu kvalifikaciju moći će u Njemačku
bih pasos

Svi koji imaju ugovor o radu i priznatu stručnu kvalifikaciju moći će u Njemačku

Njemačkoj nedostaje 1,2 miliona kvalificiranih radnika pa je u proceduri odgovarajući zakon.

Suhl je mali grad u saveznoj pokrajini Tiringiji. Od pada Berlinskog zida do danas iz njega je iselila trećina stanovnika. Ostalo ih je samo još nekih 35.000. Prosječna starosna dob je iznad 50 godina – po tome je Suhl najstariji grad u Njemačkoj.

Posljedice su smanjenje penzija i nedostatak radne snage.

Taj problem se želi riješiti projektom koji podupire i industrijska i trgovinska komora Tiringije. Cao Kvang Trong (Quang Truong) već osam mjeseci živi u Njemačkoj i obrazuje se za stručnog građevinskog radnika. Ovaj 22-godišnjak je sretan što je dobio šansu i, nakon završetka obrazovanja, rado bi ostao u Suhlu. Ali, nije tako jednostavno, jer mu za to treba trajna dozvola boravka koju je teško dobiti.

Ko ima posao može doći

Svake godine njemačko državljanstvo dobije više od 100.000 stranaca. Uprkos tome, Njemačka proteklih desetljeća sebe nije smatrala useljeničkom državom. Sada bi se to trebalo promijeniti. Dolazak radnika iz zemalja koje nisu članice EU trebao bi olakšati novi zakon o doseljavanju stručne radne snage koji se upravo nalazi u zakonodavnoj proceduri.

Ako ovaj zakon stupi na snagu, u Njemačku će moći doseliti svi koji imaju ugovor o radu i priznatu stručnu kvalifikaciju. Ukidaju se ograničenja doseljavanja samo na nekoliko zanimanja, kao i obvezno prethodno ispitivanje ima li Nijemaca ili građana EU koji dolaze u obzir za određeno radno mjesto.

Osim toga, kvalificirane osobe koje dobro govore njemački mogle bi u Njemačkoj boraviti šest mjeseci i bez ugovora o radu, kako bi tražile posao. To je do sada bilo moguće samo fakultetski obrazovanima. Ali tražioci posla za to vrijeme nemaju pravo na socijalna davanja.

Zastupnica stranke Ljevica Suzen Feršl (Susanne Ferschl) kritizira zakonski prijedlog zbog toga što, kako kaže, vlada opslužuje isključivo ekonomske interese umjesto da se pobrine da svi imaju posao. I izražava zabrinutost da će radnici iz trećih zemalja biti podložni ucjenama pod motom:

“Ko prigovara, leti van”.

Izvor: buka.com

Loading

O urednik

Također pogledajte

Sve više domaćinstava u Njemačkoj više ne mora plaćati RTV taksu. Evo kako:

Neplaćanje RTV takse vjerovatno je san većine ljudi u Njemačkoj – ali samo rijetki znaju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *