Umro legendarni vozač Formule 1 Niki Lauda - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / Nekategorisano / Umro legendarni vozač Formule 1 Niki Lauda

Umro legendarni vozač Formule 1 Niki Lauda

Bivši vozač i trostruki svjetski prvak u Formuli 1 Niki Lauda preminuo je danas u 71. godini.
Austrijanac je preminuo osam mjeseci nakon transplntacije pluća, a tužnu vijest objavila je njegova porodica.

“Otišao je naš voljeli Niki. Umro je mirno, u krugu porodice. Bio nam je svima uzor, prekrasan suprug, otac i djed, mnogo će nam nedostajati”, objavila je njegova porodica.
Lauda je bio izuzetno cijenjen i voljen u svijetu Formule 1 nakon sjajne karijere tokom koje je osvojio dva naslova prvaka za Ferrari (1975. i 1977. godine) i jedan za McLaren (1984. godine). Do danas je jedini vozač koji je bio svjetski prvak u Ferrariju i McLarenu.

Posebno divljenje je zaradio zbog povratka nakon užasne nesreće 1976. godine, kada je bio teško povrijeđen i s višestrukim opekotinama. Nesreća se dogodila na stazi u Nurburgringu kada se njegov Ferrari zapalio, a Lauda imao opekotine trećeg stepena i nagutao se dima. Bio je teško povrijeđen, u bolnicu je stigao i svećenik, ali Lauda, ne samo da se oporavio, već je 40 dana kasnije već bio u bolidu i opet se utrkivao.

Lauda je prije transplantacije plućnog krila dvaput bio na presađivanju bubrega.

O legendarnom Austrijancu i njegovom rivalstvu s Britancem Jamesom Huntom u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća snimljen je i film “Rush”.

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKA OSTALA I BEZ POZNATE KURIRSKE SLUŽBE: Vijest izazvala šok, imali dostavu u više od 70 gradova, ali ih PREGAZILA KRIZA

Njemačka kurirska služba Mayd zapala je u velike finansijske probleme i morala je da proglasi stečaj! Kompanija je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *