U Švicarskoj će uskoro moći raditi svi građani EU-a. Osim Hrvata - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / U Švicarskoj će uskoro moći raditi svi građani EU-a. Osim Hrvata

U Švicarskoj će uskoro moći raditi svi građani EU-a. Osim Hrvata

GRAĐANI Rumunjske i Bugarske će od 1. lipnja ove godine imati punu slobodu ulaska, zapošljavanja i otvaranja posla u Švicarskoj.

Drugim riječima, kako je objavilo bugarsko ministarstvo vanjskih poslova, Bugari i Rumunji će ubuduće imati ista prava kao i ostali građani Europske unije – osim građana Hrvatske, prenosi Bugarska novinska agencija.

Hrvatska će, dakle, ostati jedina država članica EU-a čiji građani ne mogu slobodno živjeti i raditi u Švicarskoj, već moraju imati radnu dozvolu ako žele ostati u Švicarskoj više od tri mjeseca, u skladu s kvotom koju je Švicarska uvela.

Švicarska, podsjetimo, nije članica EU-a, ali s Unijom je blisko povezana kroz niz bilateralnih sporazuma, koji joj omogućuju da sudjeluje u jedinstvenom tržištu EU-a iako nije članica.

To je postalo moguće nakon što je Švicarsko savezno vijeće (vlada Švicarske konfederacije) 15. svibnja usvojilo odluku kojom je ukinulo kvote za stanovanje za bugarske i rumunjske građane. Tom je odlukom izmijenjena i službena Regulacija primjene sporazuma između EU-a i Švicarske o slobodnom kretanju osoba.

Švicarska je, naime, kao i neke druge članice EU-a, uvela tranzicijski period po pitanju slobode kretanja za građane novih članica Unije. Budući da je maksimalno trajanje tranzicijskog perioda 10 godina, prema sporazumu između Švicarske i EU-a, tranzicijski period je počeo 1. lipnja 2009., a završava 31. svibnja 2019.

Za Hrvate kvote i radne dozvole sve do 2021.

Zanimljivo, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko je u ožujku ove godine podnijela amandman za jednak tretman hrvatskih radnika u sporazumu između Švicarske i Europske unije. Taj je amandman usvojen kao dio Izvješća o institucionalnom okvirnom sporazumu između Europske unije i Švicarske.

“Značaj nastavka pregovora sa Švicarskom za Hrvatsku je velik jer se tiče diskriminacije hrvatskih radnika u Švicarskoj zbog postojanja određenih kvota za njihovo zapošljavanje, a to je upravo ono na čemu sam ja inzistirala da se ukine”, rekla je zastupnica Zovko, čiji je prijedlog uvršten u konačni tekst Izvješća.

Naime, Švicarska je nedavno odlučila produljiti prijelazno razdoblje za radnike iz Hrvatske kojima je tako spriječen pristup švicarskom tržištu rada do 2021. godine, za razliku od radnika bilo koje druge članice EU-a.

Konkretno, prema ovoj politici, građani Hrvatske koji žele raditi ili živjeti u Švicarskoj dulje od tri mjeseca, moraju ispuniti stroge zahtjeve za radnu dozvolu.

Prema podacima Eurostata, u Švicarskoj je 2017. živjelo 1,4 milijuna ljudi iz država članica EU-a, dok 320.000 građana EU-a svakodnevno putuje na posao u Švicarsku.

Europski parlament je izrazio žaljenje zbog svih kantonalnih i nacionalnih inicijativa koje bi mogle radnicima iz EU-a, a osobito prekograničnim radnicima, ograničiti pristup švicarskom tržištu rada.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Uprkos velikoj potražnji, u Njemačkoj je 1,9 miliona praznih stanova.

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Njemačkoj je do 15. maja registrirano 1,9 miliona praznih stanova, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *