Dok većina odlazi iz BiH, pogledajte ko najviše aplicira za BiH državljanstvo - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Dok većina odlazi iz BiH, pogledajte ko najviše aplicira za BiH državljanstvo
bh pasos

Dok većina odlazi iz BiH, pogledajte ko najviše aplicira za BiH državljanstvo

Dok se u posljednje tri godine bh. državljanstva odreklo 13.428 osoba, državljanstvo BiH su uzele 1.962 osobe. I dalje je najviše državljana Hrvatske i Srbije koji žele postati naši državljani, a sve je veći i broj državljana Turske.
Kako su nam rekli iz Ministarstva civilnih poslova BiH, najveći broj državljanstava izdaje se po osnovu Ugovora o dvojnom državljanstvu državljanima Srbije i Hrvatske.

Tako su 2016. godine državljanstvo BiH stekle 682 osobe, od kojih su 592 iz Srbije i Hrvatske. U 2017. godini smo dobili 667 novih bh. državljana, od čega 580 po navedenom ugovoru, a 2018. godine dobili smo 728 novih državljana od kojih je 613 dobilo državljanstvo po ugovoru.

BiH ima potpisan Ugovor o dvojnom državljanstvu i sa Švedskom. Pregledom odluka Vijeća ministara BiH u ovoj i prethodnim godinama, više državljanstava je dodijeljeno državljanima Austrije i Njemačke. Riječ je o građanima koji vode porijeklo iz BiH.

Za naše državljanstvo apliciraju i Crnogorci, ali tu su i Italijani, Francuzi, Ukrajinci, Iranci te državljani Maroka, Južne Afrike, SAD-a i Bahama.

U ranijim godinama naše državljanstvo su dobijali i državljani Finske, Luksemburga, Lihtenštajna, Senegala i Kanade.

Pravo na sticanje bh. državljanstva imaju stranci koji imaju odobren stalni boravak u BiH najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva, dovoljno poznaju pismo i jezik jednog od konstitutivnih naroda BiH, kojima nije izrečena mjera sigurnosti protjerivanja stranaca iz zemlje ili zaštitna mjera udaljivanja stranaca s teritorije BiH, nisu osuđivani na izdržavanje kazne za krivična djela s predumišljajem na duže od tri godine u periodu od 8 godina od podnošenja zahtjeva, protiv koji se ne vodi krivični postupak, ne predstavljaju prijetnju po sigurnost BiH, imaju stalan izvor prihoda koji omogućava egzistenciju, imaju izmirene poreske i druge obaveze. Također, moraju se odreći ranijeg državljanstva ukoliko je riječ o zemlji s kojom BiH nema potpisan ugovor o dvojnom državljanstvu.

Ukoliko je riječ o bračnom partneru, potrebno je da je brak trajao najmanje pet godina prije podnošenja zahtjeva i da još uvijek traje u momentu podnošenja zahtjeva, da se odrekne ili na neki drugi način izgubi svoje ranije državljanstvo prije sticanja državljanstva BiH (osim za državljane Srbije, Hrvatske i Švedske), ima odobren stalni boravak na teritoriji BiH i ne predstavlja prijetnju po sigurnost Bosne i Hercegovine.

Dijete mlađe od 18 godina čiji je jedan roditelj stekao državljanstvo BiH ima pravo da dobije državljanstvo BiH naturalizacijom ako ono ima odobren privremeni ili stalni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o osobama bez državljanstva i izbjeglice, bh. državljanstvo mogu dobiti ako imaju neprekidan boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine u trajanju od pet godina prije podnošenja zahtjeva.

“Napominjemo da se stalni boravak stiče nakon ostvarenih pet godina privremenog boravka”, istakli su iz nadležnog ministarstva.

Izvor: klix.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

Sve više domaćinstava u Njemačkoj više ne mora plaćati RTV taksu. Evo kako:

Neplaćanje RTV takse vjerovatno je san većine ljudi u Njemačkoj – ali samo rijetki znaju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *