Nedostatkom medicinskih sestara i doktora, bolnice prisiljene zatvarati pojedine odjele - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Nedostatkom medicinskih sestara i doktora, bolnice prisiljene zatvarati pojedine odjele
operaccija

Nedostatkom medicinskih sestara i doktora, bolnice prisiljene zatvarati pojedine odjele

Zbog nedostatka medicinskih sestara i liječnika, bolnice su počele zatvarati pojedine odjele. I stanje se, bar kako sada stvari stoje, ne planira tako brzo popraviti. Jedan od razloga je svakako i plaća.

Viša medicinska sestra čiju priču objavljuje Slobodna Dalmacija ima plaću oko 6 tisuća kuna. U bolnici u kojoj je zaposlena, radi i privatna tvrtka na poslovima čišćenja prostorija. U nastojanju da zadrži spremačice i čistačice, a i da mu se posao ne raspadne, vlasnik privatne tvrtke nedavno im je dao plaću od 5 i pol tisuća kuna.

Što je gotovo pa jednako primanjima koje dobije medicinska sestra i njezine kolegice.

Za usporedbu, neto plaća medicinske sestre u Njemačkoj kreće se oko 2600 eura. Odnosno 19 tisuća kuna. Tri puta više nego u Hrvatskoj.

U takvim se uvjetima vodi rasprava o tome treba li plaće u bolnicama povećati 3 ili 4 posto. I ima li država, u vrijeme kada je proračun u debelom suficitu, dovoljno novca da to isfinancira.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić parafirao je sa strukovnim sindikatima sporazum po kojem bi se 3 posto odmah podignula plaća u sektoru zdravstva za 72 tisuće zaposlenih. Sporazum je uključivao i klauzulu da plaće porastu od 1. listopada za 4 posto.

Sindikati su u startu tražili povećanje od deset prosto, ali su na koncu pristali na kompromis. Vlada je, pak, postignut sporazum odbacila, a sindikati su podignuli ljestvicu. Sada, naime, traže rast od 6 posto. Jer je sve izglednije da će se povećanje moći primijeniti tek od 2020. godine.

Istovremeno, u nedavno usvojenim Smjernicama fiskalne politike za razdoblje 2020-2022 Vlada predviđa smanjenje proračuna Ministarstva zdravstva.

A rast plaća i smanjenje proračuna obično ne idu ruku pod ruku. Ne na način da to odgovara zaposlenima u uzdrmanom zdravstvenom sustavu.

Izvor: moj-posao.net

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *