Kakva su Vaša iskustva? TEČE LI U NJEMAČKOJ MED I MLIJEKO? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Kakva su Vaša iskustva? TEČE LI U NJEMAČKOJ MED I MLIJEKO?
berlin zastava

Kakva su Vaša iskustva? TEČE LI U NJEMAČKOJ MED I MLIJEKO?

Njemačka se često predstavlja kao obećana zemlja za iseljenike. Ljudi s područja Balkana odlaze kako bi dobili priliku za bolju život. No, je li zbilja tako lako ostaviti svoj zavičaj, domovinu, otići u nepoznato, naučiti novi jezik i potpuno promijeniti svoj život? Što se događa kada se napokon stigne u zemlju u kojoj teče med i mlijeko?

Prva prepreka na koju nailaze iseljenici je često nepoznavanje jezika. Iako se u Njemačkoj možete snaći i ako poznajete engleski jezik, za pronalazak posla neophodan je njemački jezik. U razgovoru s jednom mladom djevojkom koja je odlučila napustiti domovinu u nadi da će pronaći bolje radno mjesto saznali smo da je upravo nepoznavanje jezika za nju predstavljalo ogromnu prepreku koju i danas nakon skoro dvije godine boravka u Njemačkoj nije potpuno savladala.

“Kada ste novi u okolini sve vam predstavlja problem. Strah da se nećete uklopiti i da ćete vječno stajati sa strane je ogoroman. Još ako nadodamo znanje njemačkog koje je bilo ravno nuli, nezadovoljstvo i želja za povratkom u domovinu je sve veća.”- kazala je sugovornica.

“Što se tiče radnog mjesta, kolege su uvijek bili susretljivi, a nadređeni su pokazali veliko razumijevanje. Za plaću ne moram ni govoriti, prezadovoljna sam.”

Iako izuzetno zadovoljan s primanjima te okruženjem, drugi sugovornik ističe kako je sve na vrhunskom nivou, no nedostaje mu osjećaj koji je imao u domovini.

“Nikad nisam iskusio nikakvu neravnopravnost niti netrpeljivost. No, osjećaj da sam u tuđini, daleko od obitelji, prijatelja me stalno prati. Vjerujem da se mladim ljudima lakše prilagoditi i uklopiti u novo društvo, naučiti nove običaje i upoznati ljude. No, ako bih imao mogućnost za solidan život u Hrvatskoj, bez ikavog razmišljanja bih se vratio!”

Što se tiče cijena ističu da je sve jeftino, od hrane do kućnih potprepština. No, ono što je skuplje nego u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini su definitivno cigarete, odlasci u klubove te frizerski saloni.

Ako uzmemo za primjer ulaznica u klub, u kojem nastupa neki od poznatih pjevača, u Njemačkoj iznosi i do 50 eura, dok za istog u Hrvatskoj ili BiH bi platili najviše 10 eura.

Izvor: Fenix-Magazin/IL

Loading

O urednik

Također pogledajte

“U NJEMAČKOJ ŽIVE NA KREDIT, ZARADIO SAM 830.000€, ALI TO NIJE NIŠTA”. Vratio se iz Njemačke pa do detalja opisao kako je živio

U Njemačkoj svi žive na cijelu kvotu kredita, na minus… Tamo se robotizuješ iz pidžame u radnu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *