Sarajka o životu u Njemačkoj: "Moj život ovdje je ispunjen i imam svoj mir. Ne planiram se vratiti u BiH." - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Sarajka o životu u Njemačkoj: “Moj život ovdje je ispunjen i imam svoj mir. Ne planiram se vratiti u BiH.”

Sarajka o životu u Njemačkoj: “Moj život ovdje je ispunjen i imam svoj mir. Ne planiram se vratiti u BiH.”

Kako je njemačko zdravstvo u problemima i traga za sve većim brojem zdravstvenih radnika, time i stručni ljudi iz naše zemlje i cijele regije napuštaju svoje zemlje. Jedna od njih je i Sarajka Selma Čorbić koja kaže da je u Njemačkoj našla svoj mir i ne planira se vraćati u BiH.

U razgovoru za Deutsche Welle ona govori kako je BiH napustila da bi sebi i svojoj porodici osigurala bolju budućnost.

“Naša zemlja je korumpirana. Jedino ako imate nekoga ko je pri vrhu, možete dobiti tu neku svoju poziciju. U Njemačkoj mogu da živim od svoje plaće iako znatan dio odvajam za stan, šaljem novac djetetu i mojoj porodici. Uglavnom, može se živjeti”, govori medicinska sestra iz BiH.

Dok razgovara s majkom preko video poziva, Čorbić dodaje da je pokrenula papire za spajanje porodice tako da uskoro očekuje i dolazak sedmogodišnjeg sina u Njemačku.

“Najviše mi nedostaju moje dijete, moja majka, tata i brat za koje sam jako vezena, a nedostaje mi i moja frizerka”, kaže Čorbić te nastavlja: “Moj život ovdje je ispunjen i imam svoj mir. Ne planiram se vratiti u BiH.”

Medicinsko osoblje i njegovatelji s diplomom u pojedinim staračkim domovima u Njemačkoj mogu zarađivati i 3.000 eura mjesečno, što je odlična plaća s obzirom da postoje domovi u kojima njegovatelji zarađuju samo polovinu ove svote.

Ipak, početne plaće najčešće se kreću oko 1.500 eura, što je dovoljno za solidan život.

Podsjećamo, Njemačka će početkom iduće godine donijeti novi zakon koji bi trebao olakšati uvoz kvalificiranih radnika van Evropske unije. Zakon o useljavanju kvalificirane radne snage stupit će na snagu 1. marta 2020. godine i cilj mu je otvoriti put radnicima van EU-a da dođu i ostanu živjeti u Njemačkoj.

Njemačka vlada poseže za tri strategije. Prva se odnosi na potpuno iskorištavanje kapaciteta domaćeg tržišta rada, druga na pojačani uvoz stručnjaka iz EU-a, a treća na useljavanje stručne radne snage van Unije.


Loading

O urednik

Također pogledajte

“U NJEMAČKOJ ŽIVE NA KREDIT, ZARADIO SAM 830.000€, ALI TO NIJE NIŠTA”. Vratio se iz Njemačke pa do detalja opisao kako je živio

U Njemačkoj svi žive na cijelu kvotu kredita, na minus… Tamo se robotizuješ iz pidžame u radnu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *