Šta sve moramo znati o povratu poreza! Kada se predaje za povrat poreza? Ko ima pravo na povrat poreza i ostalo: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Šta sve moramo znati o povratu poreza! Kada se predaje za povrat poreza? Ko ima pravo na povrat poreza i ostalo:

Šta sve moramo znati o povratu poreza! Kada se predaje za povrat poreza? Ko ima pravo na povrat poreza i ostalo:

U Nemačkoj se porez na dohadak preplaćuje. Na sreću države Nemačke, dobar deo građana ne podnosi poresku prijavu čime se državi poklanja skoro 10 milijardi evra godišnje. U ovom tekstu ćemo se baviti sa osam osnovnih stvari koje treba da znate o povraćaju poreza ukoliko živite u Nemačkoj.

1. Princip povraćaja poreza

Ukoliko ste zaposleni porez na dohodak koji plaćate se zove Lohnsteuer [lon-štojer] odnosno porez na platu. Ovu svotu novca zajedno sa solidarnim porezom i eventualno porezom za crkvu poslodavac uplaćuje u Vaše ime poreskoj upravi odnosno Finanzamt-u  [financ-amt].

Porez se plaćaja samo na oporezivi dohodak odnosno na zu versteuerndes Einkommen (zvE ) [cu fer-štojerndes ajn-komen]. Oporezivi dohodak se dobije kada od ukupnog dohotka odbijete troškove koji smanjuju poreski namet.

Oporezivi dohodak = Ukupan dohodak – troškovi koji smanjuju poreski namet

Problem je što poreska uprava ne zna koji su Vaši troškovi koji smanjuju poreski namet pa shodno tome se Vaš oporezivi dohodak izjednačava sa dohotkom. To znači da Vaš poslodavac veoma verovatno preplaćuje porez jer troškovi koji smanjuju poreski namet nisu uzeti u obzir. Dakle, cilj svakog zahteva za povraćaj poreza je umanjiti oporezivi dohodak odnosno navesti sve troškove koji smanjuju poreski namet.

Sledeća slika ilustruje primer na osnovu koga je lakše razumeti osnovni princip. Kažimo da godišnja bruto plata koja stoji u ugovoru iznosi 40.000 €.  Pošto troškovi koji smanjuju poreski namet iznose 0 € odnosno poreska uprava za njih ne zna, onda oporezivi dohodak iznosi takođe 40.000 €. Vaš poslodavac računa koliko poreza treba da se plati i dolazi na sumu od 7.000 € za godinu dana. Napomena: ovaj primer služi kao ilustracija radi lakšeg razumevanja principa i ne predstavlja tačne iznose. Naredne godine podnosite poresku prijavu i navodite troškove koji smanjuju poreski namet u iznosu od 5.000 €. Sada, Vaš oporezivi dohodak nije više 40.000 € već 35.000 €, a na 35.000 € potrebno je platiti 5.500 € evra. Dakle, vi ste preplatili porez na dohodak za 1.500 € i to je okvirna suma koju možete očekivati da dobijete nazad.

osnovni-princip-povracaja-poreza

Osnovni princip povraćaja poreza na dohodak

Dakle, cilj je navesti što više troškova koji smanjuju oporezivi dohodak. Koji će troškovi biti uvaženi zavisi od poreske uprave, a može se i desiti da Vam zatraže dokaze za navedene troškove. Zbog toga se savetuje da tokom godine čuvate sve račune i izvode iz banke.

2. U Nemačkoj je progresivan porez

U Nemačkoj postoji progresivan porez, tj. što više zarađujete, to viši porez plaćate. Visina poreza na platu se kreće od 14% do 45%, a ona se oporezuje tek ukoliko ste zaradili više od 9.168 € godišnje. Dakle, ukoliko zaradite 9.169 €, na 1 € treba da platite porez. Napomena: ova svota novca se menja vremenom godine. Ta suma od 9.168€ se zvanično zove Grundfreibetrag  [Grund-fraj-betrag]  ili Freibetrag [Fraj-betrag] ili Steuerfreibetrag [Štojer-fraj-betrag] predstavlja iznos koji se ne oporezuje. To je iznos koji je država Nemačka odlučila da osobi bez dece i van braka potrebno da bi preživela godinu dana. Bitno je napoomenuti da Steuerfreibetrag granica nije ista za sve. Primera radi, viša je za samohrane roditelje.

3. Kako proceniti sumu koju možete dobiti nazad

Uzmimo malopredašnji primer za bruto platu od 40.000 € i kažimo da živite u Berlinu, da ste neoženjeni i bez dece tj. prva poreska grupa, da ste pripadnik crkve i da plaćate crkveni porez, kao i da Vaše zdravstveno osiguranje naplaćuje dodatni doprinos od 1.3%. U tom slučaju porez možete videti na levom delu slike ispod odnosno 7.002,60 €. Ta suma se dobija zbirom tri poreza odnosno zbirom solidarnog poreza, poreza na crkvu i poreza na platu/porez na dohodak. Kažimo da ćete prijavit troškove koji smanjuju poreski namet u visini od 5.000 € i da će svi troškovi biti uvaženi. U tom slučaju oporezivi dohodak iznosi 35.000 €, a na desnom delu slike možete videti koliki bi bio porez na taj dohodak.

povracaj-poreza-procenite-sami

Koristeći kalkulator za bruto-neto računicu možete proceniti koliku svotu novca možete povratiti od poreza. Primer je za 2018. godinu.

Dakle, možete očekivati povraćaj poreza u nekom iznosu od 1.500 € odnosno razlici između 7.002,60 € i 5.509,68 €. Uzmite u obzir da kalkulator ne garantuje računicu u cent te da se stvarna cifra možete razlikovati, ali bi trebalo biti u datom redu veličine.

4. Ko mora da preda za povraćaj poreza

Za uobičajne slučajeve odnosno regularno zaposlene bez dodatnih primanja (npr. izdavanja nekretnina, trgovina hartijama od vrednosti, prihodi iz samostalne delatnosti, prihodi kapitala, itd.) nije obavezno predati poresku prijavu jer PU zapravo zna sva vaša primanja i sav porez ste već (pre)platili. Tačnije, vaš poslodavac se brine o tome da ste platili porez. Na sreću države i na nesreću zaposlenih, veliki deo stanovništva ne predaje poresku prijavu i tako poklanja svoj vredno zarađeni novac. Jedna studija kaže da ne predavanjem za povraćaj poreza građani Nemačke godišnje skoro 10 milijardi evra poklone državi!

Sa druge strane, morate predati poresku prijavu u nekoliko slučajeva. Najčešći su:

  • pored plate imate druge oporezive prihode više od 410 €. Napomena: ova količna novca se menja vremenom godine.
  • zaposleni ste kod više poslodavaca, a na jedna od tih primanje nije plaćen porez paušalno
  • poslodavcu se eksplicitno rekli da uplaćuje manje poreza da bi imali više neto plate. U ovom slučaju, veoma verovatno morate doplatiti porez na platu.
  • U bračnoj zajednici ste i izabrali ste oboje poresku grupu četiri
  • Samozaposleni ste

5. Kada se predaje za povraćaj poreza

Poreska prijava se može predati tek naredne godine za prethodnu godinu. Dakle, za 2018. godinu moguće je predati poresku prijavu najranije prvog januara 2019. godine. Za ljude koji su obavezni da podnesu poreske prijave je zvaničan rok je 31. jul naredne godine. Ukoliko angažujete poreskog savetnika, rok se produžava do 31. decembra. Sa druge strane, za ljude koji dobrovoljno podnose poresku prijavu rok je četiri godine. Dakle, za povraćaj poreza za 2018. godinu imate vremena do 2022. godine. Što se tiče studenta, rok može biti do 7 godina retroaktivno. Ipak, neki troškovi koji smanjuju poreski namet važe samo jednu godinu. Primera radi, 2020. godine predajete poresku prijavu za 2018. i pritom navedete troškove u iznosu od 5.000 €. Može biti da vam PU ne uvaži jedan deo troškova jer se njihovo prijavljivanje užava samo naredne godine odnosno 2019 godine.

6. Kada je veoma isplativo predati zahtev za povraćaj poreza

Uopšteno rečeno, porez na platu (pre)plaćujete u napred i u ogromnom broju slučajeva je veoma isplativo podneti poresku prijavu. Ovo je posebno tačno za slučajeve gde na prvom mestu niste ni trebali da plaćate porez na platu jer su vam godišnja primanja mala. To je tipičan slučaj za Ferienjob, plaćene prakse i pre svega početak rada u drugoj polovini kalendarske godine. Primera radi, recimo da ste u 2018. došli u Nemačku i u julu krenuli sa poslom sa ugovorom od 50.000 € godišnje. Ukoliko ne podnesete poresku prijavu Vaši oporezivi dohodak će ostati 50.000 € iako ste te godine zaradili zapravo samo pet plata odnosno 20.800 €. Pošto je porez progresivan možete očekivati više od 6.000 € da dobijete nazad. Pritom, ukoliko se selite za Nemačku, možete navesti još dosta troškova koji smanjuju poreski namet.

Isto tako, ukoliko ste završili studije u Nemačkoj i u drugoj polovini godine se ovde zaposlili, podnošenjem poreske prijave možete očekivati da povratiti veću svotu novca.

Dakle, opšte pravilo je: plati porez pa ćemo posle videti da li si uopšte trebao da plaćaš pa ćemo ti vratiti ukoliko si preplatio. S tim da ako ste “samo” zaposleni ili student, sa velikom verovatnoćom ste preplatili porez.

7. Kako predati poresku prijavu

Poreska prijava se podnosi tako što PU dostavite lično ili poštom ispunjene formular(e). Ispunjavanje tih formulara jeste veoma komplikovano. Pre svega, morate biti u toku koja vrsta troškova je priznata od strane PU i koje su aktuelne poreske olakšice jer se to menja vremenom. Tako može biti da troškovi koji 2015. nisu priznati kao troškovi koji smanjuju poreski namet, danas jesu. Ukoliko niste naveli sve troškove, dobićete manje para nazad. Sa druge strane, PU vas sigurno neće kontaktirati i reći: “Zdravo, niste naveli x,y troškove. Navedite i njih pa da vam vratimo još više para”.

Postoj pet načina kako dostaviti ispunjene formulare:

  1. Sami odete do PU, pokupite sve potrebne formulare i ispunite ih. Prednost je što je besplatno. Mana je što je veoma komplikovano i morate biti u toku što je veoma teško za normalne građane.
  2. Koristite ElSter (elektronische Steuererklärung) odnosno softver PU za ispunjanjave formulara od kuće sa kompjutera. Prednost je što je besplatno i što ne morate da idete fizički do PU. Mana je što je isto tako veoma komplikovano, morate biti u toku sa poreskim olakšicima i treba da instalirate program na svom kompjuteru. Naravno, ElSter vam neće otkriti trikove kako da uštedite na porezu. Njih morate znati sami.
  3. Angažujete Steuerberater [Štojer-berater] odnosno poreskog savetnika (poreskog punomoćnika) koji će za Vas popuniti formulare i predati ih PU. Prednost je što ne morate sami ispunjavati formulare i što poreski savetnik verovatno zna sve aktuelne poreske olakšice (ukoliko je dobar). Mana je što kvalitetan poreski savetnik košta i isplativ je ukoliko imate više izvora primanja. Takođe, odlični poreski savetnici se veoma retko bave poreskim prijavima građana gde bi se mlatili malim svotama novca. Odlični poreski savetnici rade za preduzeća gde se na osnovu poreske prijave radi o milionskim iznosima. Po meni, poreski savetnik je nepotreban ljudima čiji je jedini prihod plata od poslodavca.
  4. Potražite pomoć od Lohnsteuerhilfeverein [Lon-štojer-hilfe-ferajn] odnosno udruženje koje pomaže pri podnošenju poreske prijave. Ovo uglavnom nešto jeftinija varijanta poreskog savetnika, a njihovu pomoć dozvoljeno je koristiti samo u ograničenoj meri. Pritom, ne mogu je svi koristiti. Primera radi, samozaposleni ne smeju ili ako imate primanja od iznajmljivanja nekretnina ili neke druge dodatne izvore novca. Članstvo u ovakvom udruženju u proseku košta oko 150 € godišnje plus procentualna nadoknada od svote novca koju dobijate nazad. Po mom mišljenju takođe nepotrebno za jednostavne slučajeve odnosno gde je dohodak isključivo plata od poslodavca.
  5. Koristite jedan od softvera za podnošenja poreskih prijava koji se plaćaju za svaku podnešenu poresku prijavu. Izbor mogućih softvera sa kojima možete podneti poresku prijavu je ogroman. Razlikuju se po ceni, da li je potrebno instalirati program ili može preko interneta, jednostavnošću za korišćenje, da li je isključivo na nemačkom ili može da se popuni i na engleskom, da li imaju sve prizante troškove i trikove za poreske olakšice po poreskoj godini, da li imaju korisničku podršku, sam kvalitet softvera, kome je namenjen softver (npr. studentima, državnim službenicima, vojnicima, itd.) i na kraju mišljenje PU o samom softveru. Jer ukoliko podnosite poresku prijavu uz pomoć softvera, kvalitetan program na formularu, koji dostavljate PU, ubaci i logo i ime softvera. Na osnovu toga PU već unapred može proceniti koliko je dobro popunjen formular i ukoliko nisu u pitanju velike svote novca, bez neke dalje kontrole i zahteva za dokumentacijom, priznaje sve troškove i refundira novac. Naravno, koliko detaljno PU pregleda svaki zahtev zavisi od same kancelarije PU. Primera radi, kancelarije poreske uprave u Berlinu, koje su zadužene za stotine hiljada građana, nemaju mnogo vremena sve pregladati i raduju se kad vide je formular popunjen kvalitetnim softverom jer onda nemaju mnogo posla.

Dakle, od pet mogućnosti samo dve su besplatne. Sa jedne strane jeste besplatno, ali sa druge strane odlazak u PU ili ElSter oduzimaju previše vremena, morate odlično vladati materijom i ostajete uskraćeni za sve poreske trikove i olakšice. Ja lično koristim rešenje startup-a iz Berlina koje omogućava podnešenje prijave kako na nemačkom tako i na engleskom jeziku. Zahvaljući blogu, možete dobiti i popust ukoliko koristite jedan od datih linkova. U jednom od sledećih tekstova ću opisati korak po korak pri podnešenju poreske prijave, ali pretpostavljam da ćete umeti i sami da popunite..

8. Pomoć koju šaljete svojima možete navesti kao troškove

Mnogi od nas šalju finansijsku pomoć nazad u domovinu. Nemačka ovu finansijsku pomoć pod određenim uslovima uvažava kao troškove koji smanjuju poreski namet. Neretko se može čuti kako se te pare koje šaljemo mogu dobiti nazad od poreza. Sad nakon što znate osnovni princip o povraćaju poreza znate da se ne mogu te pare dobiti nazad već razlika u porezu nakon što navedete pomoć kao troškove koji smanjuju poreski namet. Opširnije o ovaj temi ću pisati nekom drugom prilikom.

Nadam se da ste ovim čitanjem razumeli osnovne stvari oko povraćaja poreza, da možete sami proceniti svotu novca koju ste preplatili, da znate kada i kako se predaje poreska prijava.

Izvor: nemackikutak.com

Loading

O urednik

Također pogledajte

eurici

Loše vijesti za stanovnike Njemačke: Ovo važno osiguranje postaje sve skuplje

HUK-Coburg, najveća Njemačka osiguravajuća kuća motornih vozila, suočava se s finansijskim izazovima u svom odjelu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *