SVI ODOŠE U NJEMAČKU': Svakog dana jedan ljekar trajno napusti zemlju - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / SVI ODOŠE U NJEMAČKU’: Svakog dana jedan ljekar trajno napusti zemlju

SVI ODOŠE U NJEMAČKU’: Svakog dana jedan ljekar trajno napusti zemlju

Ljekari iz Bosne i Hercegovine masovno napuštaju zemlju u potrazi za boljom poslom i zaradom, a dostupni podaci pokazuju kako u prosjeku svakoga dana u inozemstvo nepovratno odlazi barem po jedan od njih, objavio je u utorak portal Faktor pozivajući se na izvore iz liječničke strukovne udruge.

Konkretni pokazatelji odnose se na Federaciju BiH, u kojoj je u Liječničku komoru učlanjeno 5500 liječnika svih profila.

Svaki liječnik koji kani nastaviti karijeru u inozemstvu mora od matične komore dobiti odgovarajuću potvrdu, tzv. good standing dokument kojim dokazuje povijest prakse što ju je obavljao u BiH.

Predsjednik Liječničke komore Federacije BiH Harun Drljević kazao je kako su, primjerice, u 2017. izdali 350 takvih potvrda s kojima su liječnici napustili zemlju. Iduće godine izdali su 267 takvih potvrda, a smanjenje brojke objašnjavaju činjenicom da je tada stupio na snagu novi kolektivni ugovor koji je liječnicima osigurao nešto bolja primanja.

Prosječna plaća liječnika opće prakse u Federaciji BiH je oko 1400 konvertibilnih maraka (oko 5600 kuna), dok liječnik specijalist može računati na startnu plaću od oko 1900 KM (7600 kuna). U Njemačkoj, primjerice, mogu računati na startnu plaću od oko 3600 eura.

“Ne može dobar liječnik imati tri puta manju plaću od lošeg ministra”, kazao je Drljević dodajući kako uz loše plaće problem predstavlja i činjenica da nema ni sustava koji bi liječnicima omogućavao usavršavanje i napredovanje, a uz sve to trpe zbog preopterećenosti, mobinga i loših uvjeta u kojima rade.

Sve to dovodi do situacije u koji svake godine gotovo deset posto liječnika, uglavnom mlađe dobi, napušta zemlju. Koliko ih je točno nitko ne zna, jer osim onih koji ishode traženu “good standing” potvrdu odlaze i oni koji tek završe medicinske fakultete.

“Odlazi najplemenitiji dio liječničkog tkiva, ljudi koji bi za deset, petnaest godina, kad sazriju i steknu kliničko iskustvo, trebali preuzeti zdravstveni sustav Federacije”, kazao je Drljević upozoravajući kako je zbog toga prosječna starost liječnika tamo sada 58 godina.

Ovaj liječnik je, kao primjer alarmatnog stanja, naveo činjenicu da u bolnici u Zenici, u kojoj je zaposlen, sada operira samo jedan umjesto tri dana tjedno, jer tamo više nema anesteziologa koji bi s njim radili.

“Svi su otišli u Njemačku”, kaže Drljević.

Još gore posljedice tek slijede, upozoravaju u Liječničkoj komori BiH, podsjećajući kako je Njemačka od početka ove godine ukinula kvote za zapošljavanje državljana BiH pa se oni sada bez ograničenja mogu tamo zapošljavati.

Njima se nude mjesta koja ostavljaju upražnjenima njemački liječnici koji iz svoje zemlje odlaze u Skandinaviju, gdje im medicinske ustanove nude još povoljnije uvjete od onih koje imaju u matičnoj zemlji, a o kojima njihove kolege iz BiH mogu samo sanjati.

Fenx-magazin/IM/Hina


Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *