Još samo dva dana! šta donosi novi njemački zakon o useljavanju stručnog kadra? Evo šta kaže Njemačka Ambasada. Pročitajte ovdje: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / Nekategorisano / Još samo dva dana! šta donosi novi njemački zakon o useljavanju stručnog kadra? Evo šta kaže Njemačka Ambasada. Pročitajte ovdje:

Još samo dva dana! šta donosi novi njemački zakon o useljavanju stručnog kadra? Evo šta kaže Njemačka Ambasada. Pročitajte ovdje:

Šta donosi novi njemački zakon o useljevanju stručnog kadra

1. marta 2020. godine na snagu stupa novi njemački zakon o useljavanju stručnjaka. Novim zakonom će biti proširene već postojeće odredbe o useljavanju. Zakon se primjenjuje na državljane svih zemalja širom svijeta i odnosi se prvenstveno na osobe sa stručnom ili akademskom kvalifikacijom. Važno je da visokoškolska ili stručna kvalifikacija moraju prethodno biti priznate u Njemačkoj. Prema novom zakonu o useljavanju, prvi korak je dakle podnošenje zahtjeva za priznavanje (nostrifikaciju) kvalifikacije u Njemačkoj. Ako je izdata potvrda o priznavanju kvalifikacije, sljedeći korak je podnošenje zahtjeva za vizu u Njemačkoj ambasadi u Sarajevu.

0

Šta je novo od 1. marta?

  • Ukoliko postoji ponuda za posao i ako je izvršena odgovarajuća nostrifikacija  kvalifikacije, ubuduće se mogu doseliti stručnjaci iz svih oblasti rada. Ukida se pravilo po kojem je za samo određena, jasno definisana deficitarna zanimanja postojala mogućnost useljavanja. Osim toga kod ovih zahtjeva više se neće primjenjivati pravilo provjere po kojem prednost pri  konkretnom zapošljavanju ima stručni kadar iz Njemačke ili Evropske unije.
  • Osobe sa  priznatom stručnom kvalifikacijom mogu podnijeti zahtjev za vizu u svrhu traženja posla: Radno mjesto mora biti u skladu sa obrazovanjem i primjereno kvalifikaciji.
  • I za mlade ljude koji još nisu stekli stručnu kvalifikaciju ovaj zakon otvara nove mogućnosti: osobe mlađe od 25 godina mogu ubuduće podnijeti zahtjev za vizu  kako bi u Njemačkoj tražile mjesto za stručno obrazovanje i tamo stekle svoje kompletno obrazovanje.
  • Neophodno poznavanje njemačkog jezika dokazuje se predočavanjem certifikata o položenom ispitu.
  • Nema starosne granice. Osobe starije od 45 godina, međutim, moraju dostaviti dokaz o minimalnoj plati.

Novi zakon ne utiče na Pravilo o zapošljavanju državljana zemalja zapadnog Balkana

Za osobe koje nemaju visokoškolsko  ili stručno obrazovanje i dalje važe postojeća pravila useljavanja u Njemačku. Ovdje će i dalje biti na snazi provjera pravila o prednosti pri zapošljavanju. Ubuduće će se i kod Pravila za zemlje zapadnog Balkana  primjenjivati odredba da osobe životne dobi starije od 45 godina moraju predočiti dokaz o minimalnoj plati.

Onaj ko želi podnijeti zahtjev za vizu, u svakom slučaju treba pročitati informativne listove sa detaljnim uputama na web stranici Ambasade.  

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKA OSTALA I BEZ POZNATE KURIRSKE SLUŽBE: Vijest izazvala šok, imali dostavu u više od 70 gradova, ali ih PREGAZILA KRIZA

Njemačka kurirska služba Mayd zapala je u velike finansijske probleme i morala je da proglasi stečaj! Kompanija je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *