Za one koji previše očekuju. Ambasadorica Uebber: Za zapošljavanje u Njemačkoj i ubuduće će trebati viza - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Za one koji previše očekuju. Ambasadorica Uebber: Za zapošljavanje u Njemačkoj i ubuduće će trebati viza

Za one koji previše očekuju. Ambasadorica Uebber: Za zapošljavanje u Njemačkoj i ubuduće će trebati viza

Povodom stupanja na snagu novog zakona o useljavanju stručnog kadra u Njemačkoj bh. javnosti obratila se ambasadorica ove zemlje u BiH, Margret Uebber.

Ambasadorica naglašava kako će se zakon primjenjivat u svim stručnim oblastima, a posebno se traži stručni kadar u tzv. MINT-zanimanjima, to su zanimanja iz oblasti matematike, informatike, prirodnih nauka i tehnike, ali i da za zanate postoje mnogobrojne mogućnosti.

“Ovaj novi zakon se odnosi na državljane svih zemalja širom svijeta, nije ograničen naodređeni regionalni prostor ili grupu zemalja. Namijenjen je kvalifikovanim radnicima. To su osobe koje imaju visoku školsku spremu ili stručnu kvalifikaciju. O stručnoj kvalifikaciji govorimo onda kada se za odgovarajuće referentno zanimanje u Njemačkoj zahtijeva stručno školovanje koje traje minimalno dvije godine. Dakle, onaj ko ima visokoškolsko obrazovanje ili stručnu kvalifikaciju, koja je priznata od zvanične njemačke službe i pri tome može dokazati da ima garanciju poslodavca za radno mjesto, može u Njemačkoj ambasadi podnijeti zahtjev za vizu za rad u Njemačkoj”, kaže ona.

Dodaje kako vrijedi pravilo “prvo priznavanje kvalifikacije, potom viza” te da to također znači da za zapošljavanje u Njemačkoj i ubuduće će trebati viza.

“One osobe koje nisu obuhvaćene zakonom o useljavanju stručnjaka, mogu i ubuduće svoj zahtjev za vizu podnositi prema pravilu za zemlje zapadnog Balkana.
Ovo pravilo će zasad ostati na snazi, prema sadašnjim saznanjima do kraja 2020. godine. Povrh toga, Savezna vlada će o tome donijeti odluku u toku ove godine”, kazala je.

Ambasadorica kaže i kako je Njemačka svjesna svoje odgovornosti o etičkom
i održivom useljavanju i da poštuje principe koji se mogu primijeniti u tom pogledu.

“To znači da ćemo posebno doprinijeti i tome da se u zemlji domaćina stvore preduslovi za ostanak mladih i da ćemo se pobrinuti o njihovim perspektivama u domovini. U okviru razvojnopolitičke saradnje Savezna Republika Njemačka ovdje u Bosni i Hercegovini između ostalog angažuje posebno u području izgradnje kapaciteta u javnoj upravi, u području unapređenja privatnog sektora uključujući i stručno obrazovanje kao i u oblasti energije”, kazala je ambasadorica Uebber.

Podsjećamo, nova zakonska regulativa u Njemačkoj liberalizira uvoz stručne radne snega, a to će posebno osjetiti zemlje naše regije.

Sve o novom zakonu. Zakon o useljavanju u Njemačku – objašnjenje stručnjaka /VIDEO/

Izvor klix

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *