Njemačka zbog koronavirusa najvjerovatnije gubi 729 milijardi eura i 1,8 miliona radnih mjesta - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / Nekategorisano / Njemačka zbog koronavirusa najvjerovatnije gubi 729 milijardi eura i 1,8 miliona radnih mjesta

Njemačka zbog koronavirusa najvjerovatnije gubi 729 milijardi eura i 1,8 miliona radnih mjesta

Ekonomski institut IFO je zbog koronavirusa iznio dramatične ekonomske procjene za Njemačku. Najjača evropska ekonomija mogla bi pretrpjeti stotine milijardi eura gubitaka u proizvodnji, a u pitanje bi moglo doći do 1,8 miliona radnih mjesta.

Predviđa se da bi više od šest miliona ljudi moglo raditi skraćeno radno vrijeme.

“Očekuje se da će troškovi premašiti sve što se dosad u Njemačkoj znalo o ekonomskim krizama ili prirodnim katastrofama posljednjih desetljeća”, kazao je predsjednik instituta Clemens Fuest.

View image on Twitter

U studiji objavljenoj u ponedjeljak, IFO je procjenjivao nekoliko scenarija za najjaču evropskog ekonomiju. Zaključili su da bi se, ovisno o scenariju – prije svega dužini trajanja epidemije i posljedično, koliko bi mjeseci privreda i cjelokupan život bili sasvim ili djelomično zaustavljeni – ekonomske aktivnosti mogle smanjiti za od 7,2 posto pa, u najgorem scenariju, do čak 20,6 posto. To bi značilo troškove između 255 i 729 milijardi eura.

Prema najboljem scenariju, njemačka ekonomija bila bi zaustavljena na dva mjeseca, u trećem bi se mjesecu počela oporavljati, a u četvrtom bi se vratila u normalu. Prema tom scenariju, dakle, situacija u vezi s epidemijom normalizirala bi se negdje sredinom ljeta.


Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKA OSTALA I BEZ POZNATE KURIRSKE SLUŽBE: Vijest izazvala šok, imali dostavu u više od 70 gradova, ali ih PREGAZILA KRIZA

Njemačka kurirska služba Mayd zapala je u velike finansijske probleme i morala je da proglasi stečaj! Kompanija je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *