Mjere pandemije koronavirusa trenutno su natjerale mnoge radnike da se boje za svoj posao. I s pravom imaju razloga za brigu. No, je li otkaz zbog korona krize opravdan? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Mjere pandemije koronavirusa trenutno su natjerale mnoge radnike da se boje za svoj posao. I s pravom imaju razloga za brigu. No, je li otkaz zbog korona krize opravdan?

Mjere pandemije koronavirusa trenutno su natjerale mnoge radnike da se boje za svoj posao. I s pravom imaju razloga za brigu. No, je li otkaz zbog korona krize opravdan?

Mjere pandemije koronavirusa trenutno su natjerale mnoge radnike da se boje za svoj posao. I s pravom imaju razloga za brigu. No, je li otkaz zbog korona krize opravdan?

Šteta u ekonomiji povećava se svakim danom kako se primjenjuju stroge mjere savezne vlade zbog trenutne korona krize. Prema saveznoj agenciji za zapošljavanje više od 76.000 kompanija u Njemačkoj najavilo je skraćeno radno vrijeme. Dosta kompanija čak otpušta zaposlenike bez prethodne najave. Vrijedi li podnijeti tužbu protiv otkaza ako je Korona naveden kao razlog?

Otkazi bez prethodne najave obično su neučinkoviti


Prije svega, uobičajena zaštita od otpuštanja primjenjuje se čak i u vrijeme korona krize. Otkaz bez prethodne najave prema tome je neučinkovit u većini slučajeva, prema mišljenu advokata za radno pravo Aleksandru Brederecku: „Ako je zaposlenik tu više od pola godine, a poslodavac ima više od deset zaposlenih, primjenjuje se Zakon o zaštiti od nepravednih otkaza. Tada poslodavac ne smije jednostavno otpustiti radnika „.

Automatski otkaz bez prethodne najave opravdan je samo ako dođe do ozbiljnog kršenja obaveze radnika.(Krađa i slično. Na primjer u slučaju korona virusa, ako radnik krade dezinfekciona sredstva ili zaštitne maske) . Takav otkaz je bez prethodne najave ispravan. U svim ostalim slučajevima šef mora navesti razlog za otkaz.

Bolesni ljudi nemaju povećan rizik
Otkaz zbog bolesti jer je zaposlenik testiran i pozitivan na korona virus i mora biti u karanteni takođe nije dozvoljen. „Ako se neko razboli od Korone, onda još nije prošao dozvoljenih šest sedmica godišnje, ne može dobiti otkaz „, kaže Bredereck. Uz to, u slučaju otkaza zbog bolesti, treba predpostaviti i to da se zdravlje zaposlenika neće poboljšati ni u budućnosti. Čak i ako je neko bolestan više od jednom, otkaz bez prethodne najave obično je neefikasan.

Isto tako, učenici ne moraju strahovati za svoje mjesto za obuku. „Nakon isteka probnog razdoblja od šest mjeseca, To znači da je poslodavcu potreban vrlo dobar razlog za otkaz. On ga nema u Koroni“, objašnjava advokat.


Trenutni pad ekonomije uzrokuje mnoštvo otpuštanja radnika. „Pogrešno je mišljenje da su sve kompanije pogođene na isti način. Iako neke kompanije nemaju nikakvog posla ni isporuka, ipak država je najavila ogrmonu pomoć, milijarde eura su u pitanju. Može biti bolje za nekoliko mjeseci. Kao i kod svih ostalih otkaza, zaposleni ne bi trebali oklijevati u takvom slučaju i odmah bi se trebali posavjetovati sa advokatom. U roku od tri sedmice tužba za zaštitu otkaza mora se podnijeti radnom sudu u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu. Ako rok nije ispunjen, obavijest o raskidu automatski stupa na snagu. Prenosi ntv.

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *