Lijepa vijest. Dozvoljen ulazak sezonskim radnicima u Njemačku. Na sezonske poslove branja jagoda i šparoga se možete prijaviti ovdje - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Lijepa vijest. Dozvoljen ulazak sezonskim radnicima u Njemačku. Na sezonske poslove branja jagoda i šparoga se možete prijaviti ovdje

Lijepa vijest. Dozvoljen ulazak sezonskim radnicima u Njemačku. Na sezonske poslove branja jagoda i šparoga se možete prijaviti ovdje

Njemačka će dozvoliti stranim radnicima da uđu radi pomoći u berbi voća i povrća na farmama, saopštila je danas Vlada nakon ublažavanja zabrana uvedenih radi borbe protiv širenja virusa korona.

Njemačko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da su postigli dogovor sa Ministarstvom unutrašnjih poslova da se dozvoli ulazak za 40.000 sezonskih radnika u aprilu i još 40.000 u maju.

“Radnici treba da doputuju avionom prije nego autobusom kako bi se zaštitili od prijetnje virusa korona”, ističe se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Dodatni niz uslova obuhvata i to da sezonski radnici moraju proći medicinski pregled i držati odstojanje jedan od drugog tokom posla.

Brojne članice EU, uključujući Njemačku, uvele su granične kontrole radi usporavanja širenja virusa, ali nuspojava je da radnici nisu mogli do svojih radnih mjesta.

Njemački poljoprivrednici i prerađivači voća upozorili su da bi slične zabrane mogle da spriječe više hiljada sezonskih radnika iz istočne Evrope da dođu u pomoć prikupljanju žetve i berbe, što bi moglo dovesti do nestašice voća i povrća ali i povećanja cijena.

Većina sezonskih radnika dolazi sa istoka EU, uključujući Poljsku, Rumuniju i Bugarsku.

Evropska komisije je početkom sedmice, takođe zatražila od članica EU da dozvole ulazak za više stotina hiljada sezonskih radnika koji vrše sadnji ili berbu preko granica uprkos nacionalnim mjerama za sprečavanje širenja virusa.

Za posao berbe jagoda se mozete prijaviti ovdje

Za posao berbe sparoga se mozete prijaviti ovdje

Za posao pomocnog radnika na berbi sparoga se mozete prijaviti ovdje

Loading

O urednik

Također pogledajte

Austrija od iduće godine uvodi jednodnevnu vinjetu, evo koliko će koštati

Oni koji u Austriju putuju automobilom, motociklom ili kamperom moći će od iduće godine kupiti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *