KORISTE KORONAKRIZU: Vraćaju narod iz Njemačke ili Austrije za ogromne iznose, a evo što se dogodi na granici - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / KORISTE KORONAKRIZU: Vraćaju narod iz Njemačke ili Austrije za ogromne iznose, a evo što se dogodi na granici

KORISTE KORONAKRIZU: Vraćaju narod iz Njemačke ili Austrije za ogromne iznose, a evo što se dogodi na granici

Grupe na društvenim mrežama koje okupljaju Hrvate u Njemačkoj i Austriji svakodnevno su preplavljene objavama u kojima netko traži ili nudi prijevoz, piše SBplus.hr.

Neki su ostali bez posla u Njemačkoj, neki bez stana, a neki iz drugih privatnih razloga hitno moraju napustiti državu i vratiti se u Hrvatsku. Autobusi i vlakovi ne voze, neke zrakoplovne linije su također ukinute do daljnjeg. Svakoga hvataju strah i panika te se pitaju kako će se vratiti u svoj dom?

Dio ljudi ovakvu situaciju vidi kao izvrsnu priliku za laku zaradu. Po njihovom, u ovom trenutku ne treba imati ljudskosti i solidarnosti, već se sve svodi na zakone ponude i potražnje. Najčešći komentar jest da su cijene takve kakve jesu, a tko ne želi neka ni ne putuje. Novinari portala SBplus otkrili su cijene takvih putovanja.

Prijevoz s jednim od takvih, nazovimo ga prijevoznikom, sastoji se od dvije etape. U prvom dijelu puta vozač dolazi po putnika na dogovoreno mjesto u Njemačkoj te ga prevozi do Graničnog prijelaza Bregana. Putnik se ondje iskrcava i pješice ulazi u Hrvatsku, da bi ga kasnije dočekalo drugo vozilo koje ga prevozi do krajnje destinacije.

Cijena prijevoza za relaciju Frankfurt – Zagreb inače je oko 500 kuna, a posljednjih tjedana cijena se učetverostručila te kod nekih doseže 2.000 kuna pa čak i više. Većina tih prijevoznika vozi kombijem u kojemu može putovati osam osoba. Što bi značilo da po vožnji mogu zaraditi i do 16.000 kuna.

Uz problem s visokom cijenom, nameće se i pitanje higijenskih uvjeta i načina prevoženja putnika. Kombi je najčešće pun, malo tko nosi zaštitne maske ili rukavice, a vozilo se ne dezinficira nakon prijevoza putnika. Postavlja se pitanje i koliko je legalan ovaj način prijevoza te u kakvom je zdravstvenom stanju vozač koji svakodnevno vozi putnike, provodi s njima oko 12 sati, ima bliski kontakt te sutradan ponovno radi.

Također, vozač ili taksist koji u Hrvatskoj dočeka putnike vozi pun automobil i ponovno je upitno kakve su mjere opreza u tom automobilu. Ako po putnika na granični prijelaz dođe netko od članova obitelji, ta osoba također mora u samoizolaciju 14 dana. Time su gotovo svi koji dolaze iz inozemstva prisiljeni pristati na taksi prijevoz i odvojiti veću svotu novca kako bi došli kući.

Vladaju strah i panika

U istim tim grupama, mnoštvo je objava kojima se širi panika. Svakodnevno se može naići na stotine komentara kako se ne može ući u Hrvatsku, kako je Austrija zatvorila granice za sav promet te niz drugih izjava koje stvaraju strah onima koji, bez obzira na koronavirus, nemaju izbora i moraju na put.

Kao najbolje rješenje za putovanje nameće se ono koje je u „normalnim” okolnostima najskuplje, a u ovim sadašnjim očito je najjeftinije – putovanje zrakoplovom. Sigurnosne mjere vezane uz koronavirus također nisu idealne, ali barem je putovanje deset sati kraće i začudo, jeftinije, piše SBplus.hr.

Izvor Fenix-magazin

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *