Angela Merkel otkrila plan popuštanja mjera u Njemačkoj od 4. maja - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Angela Merkel otkrila plan popuštanja mjera u Njemačkoj od 4. maja

Angela Merkel otkrila plan popuštanja mjera u Njemačkoj od 4. maja

Njemačka kancelarka Angela Merkel održala je u poslijepodnevnim satima telefonsku konferenciju s čelnicima saveznih pokrajina u vezi sa novim koracima koje bi išle u smjeru popuštanja mjera u kriznoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom.

Merkel i šefovi njemačkih pokrajina dogovorili su da će mjera ograničenje kontakata biti produžena do 3. maja.

Također, dogovoreno je da će se određene aktivnosti u školama, nakon višesedmičnog zastoja, nastaviti 4. maja počevši od nastave za završne razrede osnovnih škola, zatim za razrede kojima predstoje ispiti u sljedećoj školskoj godini, te višim razredima osnovnih škola.

Veliki događaji trebali bi i dalje biti zabranjeni do 31. augusta zbog pandemije a među njima je i organizacija fudbalskih utakmica. Pojedinosti će dalje razraditi pojedine pokrajine te donijeti odgovarajuće mjere.

Također, i frizerski saloni će moći od 4. maja nastaviti sa radom odnosno oni koji budu ispunjavali propisane uvjete. Jedna od novina je i da je na snagu stupila i nova naredba koja nalaže da nošenje maski više nije obaveza, ali jeste “topla” preporuka.

Također, od narednog ponedjeljka će moći biti otvorene trgovine koje posluju na prostoru većem od 800 kvadrata

“Moramo razumjeti da ćemo toliko dugo s virusom živjeti dok ne budemo imali potrebnih lijekova ili vakcina. Moramo nastaviti sa ogromnim oprezom. Nastavit ćemo s mjerama socijalne distance od metar i po. Ta mjera će i dalje biti na snazi.
Kada bi smo sada krenuli u rehabiltaciju mjera koje se odnose na društveni život, moramo imati na umu da to radimo paralelno sa prepoznavanjem tzv. infekcionih lanaca. Mi radimo na jednom softveru koji bi nam trebao to trebao olakšati.
Diskutovali smo i o staračkim domovima gdje moramo nekako doprinijeti da ne bude potpune izolacije”, kazala je Merkel.

Inače, podaci Univerziteta Johns Hopkins danas su pokazali da je u Njemačkoj u protekla 24 sata zabilježeno 2.138 novih infekcija, što je više u odnosu na dan ranije kada je prijavljeno 1.287 novih slučajeva. Ipak, ovo je najmanji porast broja novozaraženih u ovom mjesecu

Izvor klix

Loading

O urednik

Također pogledajte

Obratite pozornost na ovo ako imate račun u banci u Njemačkoj. Pogođeno 82 posto klijenata:

Banke u Njemačkoj povećavaju naknade za tekuće račune. Poskupljenjem su pogođeni klijenti gotovo svih banaka. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *