Evo šta smije, a šta i dalje ne smije raditi u Njemačkoj - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / Nekategorisano / Evo šta smije, a šta i dalje ne smije raditi u Njemačkoj

Evo šta smije, a šta i dalje ne smije raditi u Njemačkoj

Kancelarka Merkel i savezne pokrajine dogovorili su se o novim blažim merama tokom korona-pandemije. Maske se preporučuju, ali nisu obavezne. Neke prodavnice će biti otvorene od ponedeljka, a škole postepeno od 4. maja.

Savezna vlada na čelu sa Aneglom Merkel i vlade saveznih pokrajina danas su doneli i predstavili zajedničku strategiju u vezi sa nastavkom i ublažavanjem restrikcija uvedenih zbog pandemije korone. Zajednička strategija u Nemačkoj na svim nivoima vlasti glasi – Oprez! Još nismo prevazišli krizu!”

Na konferenciji za štampu koja se očekivala sa nestrpljenjem, kancelarka Angela Merkel se prvo još jednom zahvalila građanima na disciplini u ovoj krizi. To je „važno” rekla je Merkel. „Zdravstveni sistem u Nemačkoj je izdržao test. Sada je zadatak oblikovati sledeću fazu.” Merkel je rekla da je do sada zabeležen samo „krhki uspeh”, ali još uvek nema mnogo manevarskog prostora za velike promene ili brzo napredovanje ka otvaranju. „Još nema vakcine. Potreban je izuzetan oprez”, rekla je kancelarka.

Vicekancelar Olaf Šolc je govorio o novoj normalnosti na koju bi Nemci morali da se naviknu: „Krećemo u jednu novu normalnost – sve dok ne budemo imali vakcinu i lek protiv korone. To može dugo da potraje.”

U Nemačkoj bi trebalo da se nedeljno izvrši i do 650.000 testova na korona-virus. Danas je takođe odlučeno da će javne zdravstvene službe dobiti više osoblja – najmanje 5 ljudi na 20 000 stanovnika. U područjima koja su posebno pogađena koronom – trebalo bi da ih bude i više.

Ograničenje kontakta ostaje do 3. maja

Kancelarka Angela Merkel je saopštila da se ograničenje kontakta nastavlja do 3, maja i da će ta mera biti ponovo razmotrena 30. aprila. Ta mera znači da je kretanje dozvoljeno samo sa članovima domaćinstva, pojedinačno ili sa jednom osobom koja nije član domaćinstva. Takođe i dalje važi zahtev fizičke distance od 1,5 metara. Građani bi i dalje trebalo da izbegavaju privatna putovanja i posete.

Za grupe visokog rizika, posebno u staračkim domovima i ustanovama za osobe sa invaliditetom, preduzeće se posebne mere predostrožnosti. “Međutim, to ne bi trebalo da dovede do potpune socijalne izolacije pogođenih”, bila je izričita kancelaraka.

Maske se preporučuju – nisu obavezne

U Nemačkoj još uvek nema dovoljno zaštitnih maski za stanovništvo – maske za osoblje u zdravstvu  – to je druga tema. U prodavnice i apoteke polako stižu novi kontigenti maski za svakodnevnu upotrebu.

Izričito se preporučuje se nošenje maske u autobusima i vozovima i u prodavnicama. Međutim, to nije propisano i ne radi se obavezi – što znači da ne nošenje maske ne može biti sankcionisano. Angela Merkel je podsetila da maske za stanovništvo, od pamuka i drugih materijala „moraju redovno da se peru, peglaju, stavljaju rernu ili mikrotalasnu pećnicu – inače nisu efikasne.

U klupe prvo oni koji završavaju neki tip škole

Škole će se već od sledeće nedelje otvoriti za one koji moraju da polažu završne ispite. U zavisnosti od savezne pokrajine, (prvo u Hesenu a najkasnije u Bavarskoj) od 4. maja, postepeno počinje i nastava – počevši za završnim razredima, i sa đacima koji će završne ispite polagati u narednoj godini i nastavom za đake 4. razreda odnosno poslednjeg razreda osnovne škole. Ovo poslednje je predlog – a odluka će biti donesena krajem aprila.

Konferencija ministara obrazovanja i kulture  saveznih pokrajina trebalo bi da podnese koncept do 29. aprila, o tome kako „sprovesti nastavu pod posebnim higijenskim i zaštitnim merama, posebno uzimajući u obzir zahtev fizčke distance”. Taj koncept treba da se odnosi ne samo nastavu, već i školske odmore i pauze i rad školskih autobusa. „Svakoj školi je potreban plan za higijenu”. Školske vlasti su pozvane da higijenske uslove stvore na licu mesta i da ih trajno obezbede.

Univerziteti

Na univerzitetima se ponovo mogu polagati ispiti. Dozvoljeni su kursevi za koje je potrebna posebna laboratorija ili prostor – pod posebnim higijenskim i zaštitnim merama. Isto važi i za biblioteke i arhive.

Manje radnje i frizeri – od ponedeljka

Od ponedeljka (20. aprila) se ponovno otvaraju radnje veličine – do 800 kvadratnih metara prodajnog prostora – ali pod strogim higijenskim zahtevima. Bez obzira na na kvadraturu otvaraju se i prodavce automobila, prodavca bicikala i knjižare.

Ako poštuju higijenske zahteve i izbegavaju stvaranje redova – i frizerski saloni će smeti da budu ponovo otvoreni. Zaposleni moraju da nose zaštitnu opremu.

Restorani o crkve ostaju zatvoreni

Restorani, hoteli, robne kuće, veliki šoping molovi – ostaju zatvoreni. Svi masovni događaji biće zabranjeni do 31. avgusta – to uključuje i fudbalske utakmice. Savezne pokrajine bi trebalo bi da donesu posebne propise u vezi sa ovom zabranom.

Javna bogosluženja i drugi verski događaji u crkvama, sinagogama i džamijama ostaju zabranjeni. Merkel je najavila razgovore koje će savezna vlada u petak voditi sa predstavnicima vera.

Savezna vlada i vlade saveznih pokrajina žele da se sastaju svakih 14 dana kako bi razgovarali o sledećim koracima. Sledeći sastanak ovog takozvanog korona – kabineta Nemačke zakazan je za 30. april.

Izvor dw.com

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKA OSTALA I BEZ POZNATE KURIRSKE SLUŽBE: Vijest izazvala šok, imali dostavu u više od 70 gradova, ali ih PREGAZILA KRIZA

Njemačka kurirska služba Mayd zapala je u velike finansijske probleme i morala je da proglasi stečaj! Kompanija je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *