Njemačka: ove godine svoje uobičajene ljetne praznike nećete moći provesti u inostranstvu. Ali postoje i dobre vijesti. - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemačka: ove godine svoje uobičajene ljetne praznike nećete moći provesti u inostranstvu. Ali postoje i dobre vijesti.

Njemačka: ove godine svoje uobičajene ljetne praznike nećete moći provesti u inostranstvu. Ali postoje i dobre vijesti.

Markus Söder ne misli da će Nijemci ove godine svoje uobičajene ljetne praznike moći provesti u inostranstvu. Ali postoje i dobre vijesti.

Dan nakon najave novih odluka u cijeloj državi u borbi protiv virusa korone, pojedine savezne države danas su odlučile o konkretnim mjerama.

Premijer Bavarske Markus Söder najavio je da je kontakt sa osobom izvan njegovog domaćinstva sada dozvoljen u njegovoj saveznoj državi. Međutim, imao je loše vijesti o planiranju godišnjih odmora za građane Njemačke: „Iz sadašnje perspektive procjenjujem da ljetovanje u drugim zemljama neće biti tako jednostavno i lako izvodljivo„, rekao je Söder.

Klasične zemlje za odmor poput Španije, Italije, Francuske i Turske moraju se boriti sa napetom situacijom s koronom, čak i ako postoje prve svijetle tačke. A Söder je također imao dobre vijesti: „Polako stavljamo virus pod kontrolu.“

Kakvo je stanje u Hrvatskoj: 

„Ljeto se bliži, ali situacija je nepoznata. Ne znamo kakva će biti situacija u Europi. Ako situacija bude ovakva, da druge zemlje imaju goru situaciju nego mi, nikako neće biti dozvoljen dolazak turista. Ta djelatnost više neće izgledati kao prije, epidemiolozi će donijeti odluku kako to treba izgledati. Ako u nas bude dobra slika, naši građani će moći doći na more“, rekao je Capak, dodavši da će dolazak stranih turista ovisiti o stanju u njihovim zemljama.

Španija:

Pandemija virusa COVID-19 imaće izuzetno negativan uticaj na španski turizam. Prema sadašnjim procjenama gubitak bi mogao da iznosi skoro 55 milijardi eura, što predstavlja pad od 32,4%.

Procenu je izvršio EXCELTUR (Alliance for Excellency in Tourism). Od ovog broja, 15,5 milijardi se odnosi na indirektne aktivnosti vezane za turizam, kakvi su dobavljači. EXCELTUR je u obzir uzeo prognoze više relevantnih institucija, uključujući i Politehnički univerzitet u Valensiji. On procenjuje da će epidemija harati u Španiji bar do kraja maja. Zato će i restrikcije, distanciranje i izolacija da se nastave.

Također Italija je još daleko od bilo kakvih mjera, koje bi omogućile dolazak turista iz drugih zemalja. Treba napomenuti da je u Turskoj uveden policijski sat i da su daleko od bilo kakvih mjera u vezi sa turizmom.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *