Da li EU otvara granice za državljane trećih zemalja 4. maja - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Da li EU otvara granice za državljane trećih zemalja 4. maja

Da li EU otvara granice za državljane trećih zemalja 4. maja

Mnogi internet portali su objavili vijest da će EU od 4. maja otvoriti granice za sve putnike. Zapravo ta vijest nije tačna.

Doneseni zakon o ograničenju ulaska u EU za državljane trećih zemalja važi do 15. maja. 2020 godine.  Početkom maja Njemačka će iznijeti nove ublažene mjere protiv širenja korona virusa, gdje će biti govora i o mjerama ulaska u Njemačku  za državljane trećih zemalja, kao i o graničnim kontrolama unutar EU. Dakle još nije poznato da li će EU produžiti izdate mjere ograničenja ili će 15.maja isteći izdata mjera.

Mjere uvedene od 8.aprila 2020 godine u svrhu suzbijanja širenja koronavirusa, odnosne se na ograničenja putovanja za sve zemlje iz kategorije „trećih zemalja“. Dakle Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Albanija itd.  Njemačka kao i sve ostale zemlje Evropske unije nastavit će s provođenjem ograničenja ulaska u šengenski prostor sve do 15.maja 2020 godine.

Državljani trećih zemalja s dužim vremenskim boravkom u zemljama EU koji imaju  prijavljeno prebivalište u nekim od zemalja EU, ili imaju dugoročnu vizu npr. studijski boravak ili početak rada, mogu normalno preći granicu i vratiti se u zemlje EU.

Također državljani trećih zemalja s takozvanim „osnovnim funkcijama ili potrebama“, koji prema rezoluciji uključuju:

  • Zdravstveni radnici, medicinske sestre,
  • Prekogranični prevoznici, prevozno osoblje u robnom prometu i druga nužno potrebna područja,
  • Diplomati, zaposleni u međunarodnim organizacijama, vojsci, humanitarnim radnicima u mjeri u kojoj obavljaju svoje funkcije
  • Tranzitni putnici,
  • Putnici koji putuju iz nužnih porodičnih razloga
  • Ljudi kojima je potrebna međunarodna zaštita ili iz drugih humanitarnih razloga.Strani državljani bez dugoročnog prava boravka uglavnom ne mogu ući ako nema hitnog razloga za ulazak. Ulaz u turističke svrhe nije dozvoljen. Ako postoji hitan razlog za ulazak u zemlju, putnici se mole da ponesu odgovarajući dokaz da postoji potreba da se pređe granica.

Također je odlučeno da se postupno produže granične kontrole koje su privremeno uvedene na unutarnjim granicama s Austrijom, Švicarskom, Francuskom, Luksemburgom, Danskom, Italijom i Španijom do 4. maja 2020. godine.

Izvor infocuses.com

Loading

O urednik

Također pogledajte

Posao čišćenja na aerodromu u Minhenu

Lokacija: Aerodrom u Minhenu. Posao: Čišćenje Firma Dr.Sasse Za sve koji imaji termin za vizu, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *