U Njemačkoj počelo testiranje vakcine protiv koronavirusa - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / U Njemačkoj počelo testiranje vakcine protiv koronavirusa

U Njemačkoj počelo testiranje vakcine protiv koronavirusa

Radi se o prvom kliničkom ispitivanju potencijalne vakcine protiv COVID-19 u Njemačkoj

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech objavila je da je na dobrovoljcima počela testiranje potencijalne vakcine protiv COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dvanaest učesnika studije primilo je dozu potencijalne vakcine BNT162 u Njemačkoj od kada je počelo testiranje 23. aprila“, kaže se u saopštenju BioNTecha.

Brojne farmaceutske kompanije utrkuju se u pronalasku vakcine protiv oboljenja koje izaziva zaraza novim koronavirusom, koji je izazvao globalnu pandemiju i doveo do više od 215.000 smrtnih slučajeva širom svijeta.

Radi se o prvom kliničkom ispitivanju potencijalne vakcine protiv COVID-19 u Njemačkoj. U prvom dijelu kliničkog ispitivanja gotovo 200 zdravih dobrovoljaca u dobi između 18 i 55 godina biće vakcinisano kako bi se procijenila sigurnost i imunogenost vakcine te odredila optimalna doza za daljnja ispitivanja.

Njemačko regulatorno tijelo, Institut “Paul Ehrlich“, odobrilo je početak kliničkih ispitivanja prošle sedmice.

Turski profesor Ugur Sahin, inače jedan od osnivača i izvršni direktor BioNTecha, i farmaceutski gigant Pfizer zajedno razvijaju potencijalne vakcine za COVID-19 kao dio globalnog razvojnog programa. Kompanije u planu imaju pokrenuti ispitivanja potencijalne vakcine BNT162 u Sjedinjenim Američkih Državama, nakon što dobiju odobrenje tamošnjeg regulatornog tijela.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 218.400 ljudi, a potvrđeno je preko 3.135.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 945.000 ljudi.

Izvor fokus.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

Sve više domaćinstava u Njemačkoj više ne mora plaćati RTV taksu. Evo kako:

Neplaćanje RTV takse vjerovatno je san većine ljudi u Njemačkoj – ali samo rijetki znaju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *