Pitanje koje nas sve muči, a evo odgovora o odlasku kući iz Njemačke, Austrije i Švicarske - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Pitanje koje nas sve muči, a evo odgovora o odlasku kući iz Njemačke, Austrije i Švicarske

Pitanje koje nas sve muči, a evo odgovora o odlasku kući iz Njemačke, Austrije i Švicarske

Voditelj Službe za granicu Policijske uprave međimurske, Krunoslav Fekonja, na portalu emedjimurje.net.hr u rubrici “Pitanja i odgovori” je odgovarao na pitanja građana, najčešće vezanu uz putovanja u vrijeme pandemije koronavirusa. Većina građana koji su postavljali pitanja žive u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

Uz suglasnost portala  emedjimurje.net.hr datu za Fenix-magazin.de prenosimo dio najzanimljivijih pitanja i odgovore…

1. Zanima me prelazak granice na 72 sata. Radim u Austriji, mogu li ići sa suprugom i jednim djetetom za Hrvatsku budući da imamo dvoje djece koju nismo dugo vidjeli. Znači možemo li otići i vratiti se u roku od 72 sata?

Rok od 72 sata odnosi se samo na one koji rade i borave vani.

2. Moja punica želi natrag u Hrvatsku. Mi smo u Beču i zanima me mogu li je dovesti za vikend 1.svibnja i vratiti se 3. svibnja? Može li se prijeći na graničnom prijelazu Terezino Polje?

Možete uz prijavu boravka koji je kraći od 72 sata na granici.

3. Kad će se moći normalno prijeći granica bez izolacije? Ja sam trenutno u Njemačkoj, imam hrvatsko državljanstvo. Ako bi sad išla dolje,  mogu li ići na dečkovu adresu, jer mi je kuća u izgradnji, pa nemam gdje biti.  Hoće li onda i dečko biti u izolaciji?

Samoizolacija je obvezna i vrijedi za vas, a adresu na kojoj će te boraviti prijavite na granici.

4. Zanima me može  li se izbjeći 14 dana samoizolacije u Hrvatskoj ako u Njemačkoj obavim liječnički pregled za virus i negativan sam? Testiranje bih platio sam.

Ne može.

5. Moj dečko ima stan i radi u Njemačkoj već 3 godine. Ima hrvatsku putovnicu. Hoće li moći prijeći granicu tj. poslije 4.svibnja doći u BiH (ne planira ostati duže od 15 dana)?

U BIH mora biti 14 dana u samoizolaciji.

6. Mogu li austrijski državljani koji posjeduju nekretnine u Hrvatskoj do svojih nekretnina radi plaćanja obaveza i održavanja objekta?

Trenutno nije moguće.

7. Hrvatski sam državljanin i već godinu dana živim i radim u Njemačkoj( papiri uredni). Supruga i dvoje maloljetne djece koji se nalaze u Republici Hrvatskoj (hrvatski državljani s prebivalištem u RH) trebali su doći u Njemačku i živjeti tu, ali zbog uvedenih mjera njihov dolazak je spriječen. Zanima me mogu li njih troje sada doći u Njemačku, koja je procedura prilikom prelaska državnih granica te hoće li im biti omogućen ulazak u Njemačku zbog spajanja obitelji?

Stanje je još uvijek isto te ne mogu.

8.  Živim u Švicarskoj i trebala bi doći u Hrvatsku 29.svibnja. Razlog dolaska je vjenčanje moje drage prijateljice kojoj sam kuma. Putujem sa slovenskom putovnicom, imam dvojno državljanstvo (hrvatsko i slovensko), ali trenutno nemam važeći hrvatski dokument. Planirala sam doći cestovnim putem preko Italije ili eventualno preko Austrije. Hoće li biti moguće prijeći granicu tada i normalno se kretati? Mogu li na temelju testa koji sam ovdje napravila i na kojem stoji da sam negativna na COVID-19 ući u zemlju i izbjeći samoizolaciju? Je li bolje putovati zračnim prometom i sletjeti direktno u Zagreb ako bude bilo letova? 

Obzirom da je samoizolacija obvezna na kućnoj adresi za sada ne možete planirati navedeno. Pratite novosti možda se nešto promijeni do tada.

9. Ja i kćerka smo hrvatski državljani, zaposleni u Njemačkoj. Imamo godišnji od 3.5 do 10.5. Je li je moguće da to vrijeme provedemo u Vinkovcima naravno u samoizolaciji ili smo ograničeni na 72 sata?

Ako nije 72 sata onda samoizolacija traje 14 dana, a o ranijem prekidu odlučuje liječnik ili epidemiolog.

10. Živim i radim u Njemačkoj, a hrvatski sam građanin. Zanima me ako napravim test na korona virus i budem negativan da li mogu doći u Hrvatsku bez izolacije, a da test nije stariji od 3 dana?

Ne možete bez samoizolacije.

11.Hrvatska sam državljanka, a boravim i radim u Njemačkoj. Krajem petog mjeseca nam je vjenčanje u Hrvatskoj gdje bi bili samo mi (mladenci) i kumovi. Postoji li mogućnost prelaska granica na 72 sata bez izolacije?

Nije moguće bez samoizolacije.

Izvor Fenix-magazin

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *