Džamije u Njemačkoj ostaju zatvorene, a evo i do kada... - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Džamije u Njemačkoj ostaju zatvorene, a evo i do kada…

Džamije u Njemačkoj ostaju zatvorene, a evo i do kada…

Saopštenje Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj prenosimo u cjelosti;

Također prenosimo i obavještenje IGBD Ulma u cjelosti ;

VAŽNO SAOPŠTENJE POVODOM ODLUKE POKRAJINSKE VLADE BADEN-WÜRTTEMBERG O OTVARANJU VJERSKIH OBJEKATA

Poštovane džematlije, draga braćo i cijenjene sestre,
esselamu alejkum!

Nadamo se da ste u ovim mubarek danima pronašli svoj duhovni smiraj kroz ibadete i ramazanski hurmet. Nadamo se da ste u okviru svojih domova, zajedno sa svojim najbližima, kreirali ramazansku idilu i atmosferu u onoj mjeri koliko je to moguće. Posebnost baš ovog ramazana jeste i ta da smo naše kuće osvijetlili namazom, učenjem Kur’ana i drugim ibadetima čak i više nego prethodnih ramazana. Razmislimo koliko je namaza i drugih ibadeta obavljeno u našim domovima zbog nemogućnosti dolaska u džamiju! Uveliko smo obasjali naše kuće i očistili ih snagom Božije riječi! A poslanik Muhammed a.s. je rekao da kuće u kojima se uči Kur’an i Allah spominje svijetle stanovnicima nebesa(meleki) baš kao što zvijezde na nebu obasjavaju stanovnike na zemlji. Koliko je samo Allahove milosti, bereketa i zadovoljstva spušteno na nas i naše domove zbog mnogih ibadeta u njima ovih ramazanskih dana.
I tu se krije ogromno dobro u svom ovom kolektivnom iskušenju, i nemogućnosti činjenja ibadeta u džamiji. Nadamo se da smo to uvidjeli.

Proteklih dana Vlada naše pokrajine Baden-Württemberg dozvolila je ponovno otvaranja vjerskih objekata pod sljedećim uslovima: 1,5 metar razmaka između klanjača sa svih strana(skoro 10 m2 po klanjaču), obezbjeđena sredstva za dezinfekciju, broj posjetilaca(klanjača) ograničen shodno kvadraturi molitvenog prostora i obaveznog držanja rastojanja, preporučene zaštitne maske za usta, potreban pismeni koncept higijenske zaštite, površine i predmeti svakodnevne upotrebe moraju se dezinficirati, zabrana korištenja i rukovanja predmetima koje koristi više ljudi. A na osnovu Zakona o zaštiti od infekcije(Infektionsschutzgesetz) svaki klanjač treba ponijeti sa sobom serdžadu, odmah nakon obreda napustiti objekat, a sanitarni čvorovi i abdesthane moraju biti zatvorene.
Na osnovu navedenih mjera(uslova) morali bi neizbježno doći u situaciju da biramo i određujemo ko će ući u džamiju, a ko ne. Ovakva vrsta selektiranja vjernika je nedopustiva, i bila bi diskriminirajuća. Otvaranje džamije pod ovim uslovima bi sve nas dovelo u jako kompleksno, pa i haotično stanje koje je nedopustivo u Allahovoj kući.
Pridržavanjem svih obaveznih mjera, naše vrijeme i naša pažnja bili bi usmjereni na čisto tehničke stvari i pravila, a suština ibadeta i džematskog života ne bi bili ostvarivi u svom punom obliku.
Pored toga, i dalje postoji ozbiljna bojazan od širenja pandemije koje još nije zaustavljeno. Niko od vjernika ne smije sebe izložiti riziku da bude zaražen, ili zarazi drugog. Zdravlje i životi ljudi su jedna od 5 neprikosnovenih, zaštićenih ljudskih vrijednosti.

Shodno svemu navedenom, odbor džemata Ulm, a na osnovu preporuke muftije za Zapadnu Evropu dr. Osman ef. Kozlića, je donio odluku da naša džamija i dalje ostaje zatvorena za sve vjerske obrede i aktivnosti, sve do trećeg dana ramazanskog Bajrama.
Ova odluka, ali i cjelokupna situacija nam veoma teško padaju, ali nadamo se, drage džematlije, vašem razumijevanju i strpljenju. Želimo vam lijepe i ugodne preostale ramazanske dane.

Neka nam Uzvišeni Allah učvrsti naše korake!

Odbor džemata Ulm

95644720_2543850712387782_4495500186633633792_o

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *