NOVE PREPORUKE ZA PUTNIKE KOJI PRELAZE GRANIČNE PRELAZE : Evo što trebate znati ako putujete - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / NOVE PREPORUKE ZA PUTNIKE KOJI PRELAZE GRANIČNE PRELAZE : Evo što trebate znati ako putujete

NOVE PREPORUKE ZA PUTNIKE KOJI PRELAZE GRANIČNE PRELAZE : Evo što trebate znati ako putujete

Na internetskoj stranici Koronavirus.hr, službenoj stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o kornaviruvusu objavljene su preporuke za putnike koji prelaze granične prijelaze RH.

Uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vrijedi do 18. svibnja 2020.

U nastavku donosimo svih šest preporuka:

Bitna napomena: Za osobe koje ulaze u Hrvatsku na 72 sata, uz mjeru samoizolacije koja je i do sada bila obvezan uvjet, dodatni uvjet bit će posjedovanje PCR testa koji mora biti negativan i ne stariji od 24 sata.

  1. Hrvatski državljani i članovi obitelji koji nemaju hrvatsko državljanstvo

Hrvatski državljani i članovi njihovih obitelji koji nemaju hrvatsko državljanstvo, a koji rade i borave u drugim zemljama, radi povratka u RH, mogu prelaziti državnu granicu na svim graničnim prijelazima. Pri ulasku u RH od strane granične policije će biti evidentirani i upućeni u kućnu karantenu – samoizolaciju u trajanju od 14 dana, pri čemu im je granična policija dužna dati i osnovne upute o provođenju samoizolacije kod kuće (letak). Granična policija će takvim osobama izdati propusnicu koja služi za odlazak do mjesta odabranog za samoizolaciju, a propusnica se izdaje na vremenski rok od 24 sata.

Ako osoba hrvatski državljanin ili članovi njihovih obitelji koji nemaju hrvatsko državljanstvo, ulazi u RH s namjerom da napusti RH za dva ili tri dana (npr. dolazi samo za vikend) dužna je odmah na graničnom prijelazu to izreći graničnoj policiji. Granična policija će te osobe evidentirati, radi omogućavanja prelaska granice i radi osiguranja pridržavanja obveze kućne izolacije u vremenu trajanja koje je osoba izrekla prilikom ulaska u RH (dva do tri dana). Takvim osobama granična policija će izdati propusnicu koja služi za odlazak do mjesta odabranog za samoizolaciju i za povratak do granice radi napuštanja RH. Takva propusnica se izdaje na rok ovisno o trajanju boravka osobe u RH (izrečeno pri ulasku u zemlju), a najdulje 72 sata. Temeljem izdane propusnice takva osoba može napustiti RH u roku važenja propusnice.

Sve naprijed navedene osobe su se dužne po dolasku na odredište u RH javiti izabranom liječniku, a ako nemaju izabranog liječnika, onda teritorijalno nadležnom epidemiologu radi dobivanja uputa o provedbi samoizolacije.

  1. Državljani država članica EU i EGP i članovi njihovih obitelji

Svi građani država članica EU i članovi njihovih obitelji mogu prelaziti državnu granicu radi povratka u matičnu zemlju. Takvim osobama na ulazu u RH iz BiH granična policija izdaje propusnicu u trajanju od 24 sata radi tranzita preko teritorija RH i povratka u matičnu zemlju.

Državljani članica EU i EGP, mogu iznimno, temeljem poziva čelnika ministarstva, ulaziti na teritorij RH. Granična policija im pri ulasku izdaje propusnicu s rokom od 24 sata kako bi mogli doći do mjesta boravišta, odnosno mjesta samoizolacije. Za građane EU i EGP koji imaju reguliran dugotrajan boravak u RH (privremeni ili stalan boravak) , a ulaze u RH, navedeno pravilo ne važi. Dakle, u tom slučaju nije potreban poziv čelnika ministarstva

Svim građanima država članica EU i EGP i članovima njihovih obitelji koji su unazad 14 dana boravili u inozemstvu granična policija će odrediti, po ulasku u RH , kućnu samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

  1. Državljani trećih zemalja (npr. BiH, Srbije i dr.) koji imaju dugotrajni boravak u RH

Državljani trećih zemalja i članovi njihovih obitelji s odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u RH mogu prelaziti državnu granicu radi povratka u RH. Granična policija im izdaje propusnicu s rokom važenja od 24 sata, kako bi mogli doći do mjesta boravišta tj. mjesta samoizolacije. Svi državljani trećih zemalja i članovi njihovih obitelji koji su ušli u RH dužni su biti u kućnoj samoizolaciji do isteka 14 dana od dolaska u RH. Po ulasku u RH, prvi radni dan telefonom se moraju javiti teritorijalno nadležnom epidemiologu.

Navedene osobe mogu prelaziti državnu granicu i radi povratka u matičnu zemlju, dakle zemlju osobnog državljanstva.

Državljani trećih zemalja mogu prelaziti državnu granicu i radi tranzita u druge države članice EU/EGP ukoliko imaju radnu ili boravišnu dozvolu u određenoj državi članici. Tada im granična policija izdaje propusnicu za tranzit (nema zadržavanja u RH)

Ukoliko državljanin treće zemlje želi putovati u Njemačku, granična policija će mu omogućiti prelazak granice, ukoliko posjeduje boravak u Njemačkoj duži od 90 dana. I za sve druge EU/EGP potrebna je radna ili boravišna dozvola.

Ukoliko strani državljanin želi putovati u Sloveniju uz radnu ili boravišnu dozvolu mora posjedovati i pisanu potvrdu poslodavca o nužnosti prisustva na radnom mjestu

  1. Prekogranični radnici

Prekogranični radnici su oni radnici koji svakodnevno prelaze državne granice preko istog graničnog prijelaza u svrhu odlaska i povratak s posla. To mogu biti hrvatski, ali i strani državljani koji rade i borave u RH ili BiH. Za rad u inozemstvo i u povratku kući trebali bi putovati vlastitim vozilom. Granična policija će svakodnevno te osobe evidentirati radi omogućavanja prelaska granice i radi osiguravanja pridržavanja kućne samoizolacije.

Navedene osobe su dužne prvi radni dan po ulasku u RH javiti se izabranom liječniku ili telefonom, teritorijalno nadležnom epidemiologu. Izabrani liječnik ili teritorijalno nadležni epidemiolog će o navedenoj osobi, putem digitalne platforme za praćenje zdravstvenog nadzora COVID-19 unijeti informaciju o zdravstvenom nadzoru. Zdravstveni nadzor nad ovim osobama nema ograničenja od 14 dana, već traje do 30.04.2020. godine, s mogućnošću produljenja, a ovisno o tijeku epidemije.

  1. Prijevoznici roba i drugo prometno osoblje

Vozači teretnih vozila mogu prelaziti državnu granicu radi odvoženja robe na mjesta istovara. Za vrijeme istovara neće izlaziti iz kabine teretnog vozila, a roba će biti istovarena od strane drugih radnika. Kada ne prevoze robu radi utovara ili istovara vozači moraju koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu poštujući propisane mjere HZJZ te na poziv poslodavca mogu obavljati daljnje prijevozničke aktivnosti bez vremenskog ograničenja boravka u kućnoj izolaciji.

Ako vozači teretnih vozila nisu u mogućnosti nakon utovara ili istovara robe, boraviti u kućnoj izolaciji u vlastitom domu, mogu koristiti smještaj u karanteni – samoizolacija organiziranoj od strane poslodavca, a koja je prethodno potvrđena od strane nadležnih županijskih Stožera civilne zaštite.

Dnevni odmor moraju provoditi u prostoru kabine svog parkiranog teretnog vozila na parkiralištu poslodavca. Ukoliko se radi o tranzitu teretnih vozila preko teritorija RH, vozači vozila ne izlaze iz kabina, odnosno odmor može biti samo na određenim odmorištima (Novska – sjever, Novska – jug ).

  1. Prijevoz posmrtnih ostataka

Sva pravila navedena za prijevoznika robe tj. vozače teretnih vozila, na odgovarajući način se primjenjuju i za transport posmrtnih ostataka u RH ili tranzit preko teritorija RH. Dakle, tvrtke koje se bave prijevozom posmrtnih ostataka moraju pribaviti svu potrebnu dokumentaciju za iznošenje posmrtnih ostataka(sprovodnica) Za vozače vozila koja prevoze posmrtne ostatke važe ista pravila kao za vozače teretnih vozila svih vrsta roba, što znači da vozač vozila s posmrtnim ostatcima, nakon što je odvezao posmrtne ostatke u BiH, a potom se vraća na teritorij RH, može prelaziti državnu granicu na način da ga granična policija evidentira kao osobu, koja mora koristiti za vrijeme boravka u RH kućnu izolaciju u vlastitom domu, ali na poziv poslodavca može obavljati daljnje prijevozničke aktivnosti bez vremenskog ograničenja boravka u kućnoj izolaciji.

Izvor Fenix-magazin

Loading

O urednik

Također pogledajte

SVE DOGOVORENO! Raste Kindergeld (dječiji doplatak), evo za koliko i kada

Kindergeld ( dječiji doplatak ) u Njemačkoj će rasti od 2025. godine. Kako javlja fenix-magazin, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *