Senad doživio neugodnost na hrvatskoj granici pri povratku iz Njemačke: Ne putujte ako ne morate! - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Senad doživio neugodnost na hrvatskoj granici pri povratku iz Njemačke: Ne putujte ako ne morate!

Senad doživio neugodnost na hrvatskoj granici pri povratku iz Njemačke: Ne putujte ako ne morate!

– Kada smo stigli na granicu Hrvatske, carinici su nas pitali gdje putujemo. Objasnio sam im da vozim unuka i snahu koji su mi bili u gostima do granice Hrvatske i BiH i da će ih tamo preuzeti sin…

U potrazi za boljim životom i ostvarenjem svojih snova, Sead Selmanović, sa suprugom Fikretom i djecom, Denisom (5) i Elmom (4) je u Stuttgart, glavni grad Baden-Wurtemberga došao prije 28 godina. Iza njih je ostao rodni Bihać i srca vezana za rodni kraj, s kojim veze nikada nisu prekinuli. Imali su jedni druge i vjeru da će se marljivim radom izboriti za pristojan život, a Denisu i Elmi omogućiti lijepu budućnost.

Jako često je dolazio u rodnu državu, a sada je ispričao i svoj nedavni bezuspješni pokušaj da dođe do Bosne i Hercegovine, piše portal MojaBiH.

– Prije proglašenja pandemije u goste su nam iz Bihaća došli unuk i snaha. Zbog nametnutih ograničenja, nisu se mogli vratiti kada su planirali, pa smo svakodnevno pratili sutuaciju sa širenjem virusa, kako u Njemačkoj, tako i BiH. Supruga i ja smo uživali sa unukom, situacija se smirivala, a snaha i unuk su htjeli nazad u Bihać. Odlučili smo da ih ja odvezem do hrvatsko-bosanske granice, a da ih na granici preuzme sin Denis, jer, ako bih i ja ušao u BiH, morao bih 14 dana u izolaciju, a to sebi zbog obaveza na poslu nisam mogao priuštiti. Nadležni u Njemačkoj su mi rekli da u slučaju da moje putovanje traje do 48 sati, po povratku ne moram u izolaciju. U suprotnom bi morao. Krenuli smo u petak, 1. maja. Na granici između Njemačke i Austrije, na njemačkoj strani Nijemci su mi u potvrdu o putovanju upisali vrijeme izlaska iz Njemačke. Sve do granice Hrvatske, nije bilo problema. Osim čestih kontrola policije i radara, autoput je prilično pust, bez gužve i dobar za vožnju.

– Kada smo stigli na granicu Hrvatske, carinici su nas pitali gdje putujemo. Objasnio sam im da vozim unuka i snahu koji su mi bili u gostima do granice Hrvatske i BiH i da će ih tamo preuzeti sin. Bio sam izgubljen i zbunjen kada su mi rekli da mogu ući u Hrvatsku i nastaviti putovanje ako ću u BiH, ali ako se odmah vraćam, da moram u izolaciju u Hrvatskoj 14 dana i da za to moram platiti 400 eura. Džaba sam im pokazivao potvrdu Nijemaca da se odmah vraćam i da moram na posao, da nisam zaražen i da nemam vremena za 14 dana izolacije. Nije bilo druge, nazvao sam taksi u Zagrebu da dođe do granice, da preuzme unuka i snahu i da ih vozi do Bosne, a ja sam se vratio nazad za Njemačku. Nakon kratkog maltretiranja i pregleda na granici sa Slovenijom, stigao sam na granicu Austrije. Austrijanci su mi tražili da se uvjere da mi je u autu pun rezervoar goriva. Kad su se u to uvjerili, rekli su mi da mogu putovati za Njemačku, ali da nigdje ne mogu praviti pauze na njihovoj teritoriji. Na ulasku u Njemačku, njemački policajci su mi u potvrdu upisali vrijeme povratka-ulaska u Njemačku. Kući sam stigao u kasnim večernjim satima. Sutradan sam nadležnima u svom gradu poslao potvrdu o vremenu povratka i tako izbjegao izolaciju. Još osjećam žal što nisam makar vidio granicu Bosne i Hercegovine, a svima koji planiraju da putuju, savjetujem da to
ne čine ako baš ne moraju, jer ih čeka dosta neprijatnih iznenađenja, kaže Sead Selmanović

izvor bh-index.info

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *