Više se ne mora ici u samoizolaciju nakon ulaska u Hrvatsku, popuštaju se brojne mjere opreza - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Više se ne mora ici u samoizolaciju nakon ulaska u Hrvatsku, popuštaju se brojne mjere opreza

Više se ne mora ici u samoizolaciju nakon ulaska u Hrvatsku, popuštaju se brojne mjere opreza

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

“U protekla 24 sata imamo novodijagnosticiranih 15 COVID pozitivih osoba, što nam daje ukupan 2176 osoba pozitivnih”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Umro je muškarac (1950.), u KBC Osijek, imao je kronične bolesti i bio je na respiratoru.

“Ukupno je bilo je 44.218 testiranja, od čega 840 u proteklih 24 sata, a 4,92 posto je pozitivnih”, dodao je.

Ukupno je umro 87 osoba, na respiratoru ih je 13, hospitaliziranih je 181, što je tri manje nego jučer, a otpuštenih iz bolnica 668, što je za 17 više od jučer. Oporavljenih kod kuće je 1058, a ukupno oporavljenih 1726.

“U samoizolaciji je 16.749 osoba i ono što je epidemiološki značajno je da 14, odnosno 15 pozitivnih dolazi iz tog rezervoara samoizolacije”, izvijetio je Beroš te poručio da su ključ uspjeha u borbi s epidemijom “samodisciplina i odgovornost”.

Božinović: Omogućuje se prelazak granice, no zabranjuje napuštanje mjesta prebivališta na Braču

Načelnik Stožera Davor Božinović objavio je da se od danas zabranjuje napuštanje mjesta prebivališta na Braču u trajanju od 14 dana zbog epidemiološke situacije na tom otoku na kojemu su 22 osobe zaražene.

Druga je odluka da se hrvatskim državljanima omogućuje odlazak u inozemstvo, a strani državljani moći će ući u Hrvatsku kada postoje gospodarski interesi ili neodgodivi osobni razlozi.

Za sve prelaske hrvatske granice bit će potrebno pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), no više se neće morati u samoizolaciju nakon ulaska u zemlju.  

Objasnio je i da se ta odluka odnosi samo na države članice Europske unije jer u skladu s preporukama EU, zabranjen ulazak iz trećih zemalja na teritorij Unije do 15. lipnja.

“U sklopu svega toga mogući su posebni bilateralni razgovori s pojedinim državama”, rekao je Božinović.

Što se tiče hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u Hrvatskoj ili drugoj zemlji, oni će kroz taj instituti i institut nužnih razloga osobne prirode moći ulaziti u Hrvatsku, no morat će se pridržavati epidemioloških preporuka koje će dobiti na graničnom prijelazu..

Božinović je istaknuo i da će otvaranje granice i povoljna epidemiološka situacija olakšati turističke dogovore i omogućiti da se krene s tom važnom gospodarskom djelatnošću.

Kina i kazališta vjerojatno se otvaraju 18. svibnja

Podsjetio je da prekosutra ulazimo u treću fazu popuštanja protuepidemijskih mjera te će  sutra biti objavljene i druge odluke.

Stožer je u suradnji s Ministarstvom kulture izradio odluke o održavanju kulturnih manifestacija i proizvodnje audio-vizualnih i glazbenih sadržaja. Preporuke će biti objavljene uskoro, a odnose se i na publiku i na izvođače. Po pitanju glazbe i filma propisat će se uvjeti kako bi filmske ekipe mogle nastaviti s radom te organizaciju snimanja glazbenih sadržaja.

“Probe će moći startati od ponedjeljka, a što se tiče kina, kazališta i koncerata, vjerojatno 18. svibnja. U ponedjeljak će moći početi raditi i kladionice i atomat-klubovi”, rekao je načelnik Stožera.

Capak: Brač vraćen na 27. travnja

Govoreći o situaciji na Braču, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da na tom otoku nije uvedena potpuna karantena, ali su protuepidemijske mjere vraćene na 27. travanj.

“Uveli smo strogu mjeru s propusnicama, neće će moći putovati iz mjesta u mjesto bez propusnica, niti s otoka na kopno bez propusnica”, objasnio je Capak situaciju na tom najnovijem žarištu koronavirusa.

Nakon što je u srijedu navečer zabilježen prvi slučaj u Nerežišćima, epidemiološkom analizom detektirana su 54 kontakta. Brisevi na Braču uzimaju se i danas, a Capak je upozorio da se Bračani nisu striktno pridržavali epidemioloških preporuka.

Dvoje novooboljelih danas ima Split, šest ih je u Dom za starije u Koprivnici te pet novih slučajeva u Slavonskom Brodu, gdje se vratila grupa radnika iz Švedske.

U trgovačkim centrima 15 kupaca na 100 kvadratnih metara

Uskoro će biti objavljene i preporuke za trgovačke centre koji s radom počinju u ponedjeljak. U odnosu na mjere koje su već propisane za trgovine, novina je  da će se iz centara ukloniti klupe za odmor, a broj posjetitelja bit će ograničen na 15 kupaca na 100 kvadratnih metara.

“Centri će morati kontrolirati broj ljudi koji su ušli da se ne bi stvarala prevelika gužva”, rekao je Capak.

Izvor Fenix-magazin

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *