ZVANICNO: Granice Evropske Unije ostaju zatvorene do 15. Juna za gradane trecih zemalja - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / ZVANICNO: Granice Evropske Unije ostaju zatvorene do 15. Juna za gradane trecih zemalja

ZVANICNO: Granice Evropske Unije ostaju zatvorene do 15. Juna za gradane trecih zemalja

Europska komisija u petak je pozvala zemlje članice EU-a da do 15. lipnja zadrže ograničenja za ulazak u Uniju iz trećih zemalja, osim za putovanja koja su nužna.

Komisija ističe da su ograničenja na vanjskim granicama i dalje potrebna kako bi se smanjio rizik da se zbog putovanja u EU bolest proširi.

Neke države članice EU-a i države pridružene schengenskom području već poduzimaju preliminarne korake prema ublažavanju mjera uvedenih radi borbe protiv širenja pandemije, ali stanje je i dalje nestabilno i u Europi i svijetu.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson kaže da je prvo potrebno “postupno ukidati ograničenja kretanja i kontrole na unutarnjim granicama, a tek onda ograničenja na vanjskima”.

I potpredsjednik Komisije za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas poziva na postupan pristup.

“Ograničenje socijalnih kontakata i dalje je glavno sredstvo u borbi protiv širenja koronavirusa. U mnogim europskim zemljama razvidan je napredak, ali stanje u svijetu vrlo je nestabilno. Ne smijemo sve mjere ukinuti odmah, nego postupno”, rekao je Schinas.

Komisija je 16. ožujka pozvala čelnike država i vlada da privremeno, za početak na 30 dana, ograniče neobvezna putovanja u EU, a potom je 8. travnja zatražila da se ograničenje produlji do 15. svibnja.

Sada predlaže da se produlji za još 30 dana, do 15. lipnja.

Sve države članice EU-a (osim Irske) i zemlje pridružene Schengenu od tada su donijele nacionalne odluke o uvođenju i produljenju tog ograničenja.

Ograničenje putovanja se osim na tih 26 država odnosi i na četiri države pridružene schengenskom području (Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku), odnosno na ukupno 30 zemalja.

Komisija poziva da se o produljenju i dalje odlučuje koordinirano jer mjere na vanjskim granicama mogu biti djelotvorne samo ako ih sve države članice EU-a i schengenske države provode u istom roku i jednako na svim granicama.

Izvor Fenix-magazin

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *