I dalje morate u samoizolaciju pri povratku u BiH, a evo i do kada: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / I dalje morate u samoizolaciju pri povratku u BiH, a evo i do kada:

I dalje morate u samoizolaciju pri povratku u BiH, a evo i do kada:

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar na današnjoj konferenciji za medije istaknuo je važnost zaštite granica, naglašavajući da je u ovoj fazi mjera zdravstvenog nadzora i ograničenja kretanja potrebna.

– Smatramo da je u ovoj fazi mjera zdravstvenog nadzora i ograničenja kretanja za ulazak naših građana koji se žele vratiti u FBiH treba da postoji. Kada nam uvjeti dozvole, sigurno je da ćemo razmišljati o ublažavanju mjera. Što se tiče naše dijaspore, još uvijek je naša procjena da je mjera zdravstvenog nadzora potrebna, kaže Pehar.

Na pitanje ko je nadležan da građanima izda dokument da mogu putovati, s obzirom na to da se bliži vrijeme godišnjih odmora, Pehar je odgovorio da je taj dokument upitan jer oni “nisu vidjeli zvanično nijedan zahtjev, te je sve još na razini pretpostavki i hipoteza”.

– Kada dođu zvanični upiti onda ćemo i kreirati i odrediti ustanove koje će raditi te testove, kazao je.

Dodao je i to da u ovom kontekstu ublažavanja mjera, koje vidimo da je prisutno u zemljama u regiji i zemljama EU, i “krizni stožer Federalne uprave CZ je prije par dana donio set mjera kojim se ublažavaju ove mjere, odnosno kojim se na neki način stvaraju uvjeti za suživot sa ovim virusom jer je evidentno da ćemo i sljedećih nekoliko mjeseci živjeti u svojevrsnoj simbiozi sa ovim virusom”.

– Virus je tu među nama i to je ono što mi u ovim stožerima imamo u vidu i vodimo računa, jer jedan propust u donošenju i ublažavanju mjera može nam se vratiti kao bumerang i stoga je ova dinamika ublažavanja mjera, kazao je. izabrana na ovaj način. Što se tiče testiranja pcr testovima za njih prema važećim pravilnicima odrđeen su javne zdravtvene ustanvoe klinički dcentri a seroloke testove mogu raditi i druge zdravstvene ustanove.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Sve više domaćinstava u Njemačkoj više ne mora plaćati RTV taksu. Evo kako:

Neplaćanje RTV takse vjerovatno je san većine ljudi u Njemačkoj – ali samo rijetki znaju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *