DAN D ZA ULAZAK U NJEMAČKU: Evo do kada će granice OSTATI ZATVORENE za građane Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / DAN D ZA ULAZAK U NJEMAČKU: Evo do kada će granice OSTATI ZATVORENE za građane Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije

DAN D ZA ULAZAK U NJEMAČKU: Evo do kada će granice OSTATI ZATVORENE za građane Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije

Njemačka je danas odlučila da produži zabranu ulaska u zemlju svim građanima zemalja koje nisu članice Evropske unije, među kojima je i Srbija,BiH,Makedonija i Crna Gora. Time, Njemačka je ostala još jedna od brojnih zemalja EU u koje naši državljani i dalje ne smiju da uđu.

Savezna vlada planira proširiti upozorenje na putovanja za više od 160 zemalja izvan Evropske unije do 31. augusta. Međutim, prema dpa, treba napraviti izuzeće za pojedine zemlje koje ispunjavaju određene kriterije. Federalni kabinet namjerava donijeti odgovarajuću odluku ove srijede.

Ministar vanjskih poslova SPD-a Heiko Maas izdao je 17. marta putno upozorenje za svih oko 200 država svijeta nakon izbijanja pandemije korone – korak bez presedana. Do ovog trenutka, samo u slučaju opasnosti po život, na primjer u ratnim zonama, postojala su upozorenja protiv putovanja.

Takođe zabrana putovanja za Tursku
Prošle sedmice je savezni kabinet odlučio 15. juna ukinuti upozorenje za putovanja za 31 evropsku državu. Tu spadaju 26 zemalja partnera Njemačke u Evropskoj uniji, Velika Britanija koja je tek izašla iz EU, te četiri zemlje šengenskog prostora koje nisu podložne graničnoj kontroli koje nisu članice EU: Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn. Za 29 zemalja otkaz će se dogoditi 15. juna, za Španiju i Norvešku kasnije, jer u te dvije države još uvijek vrijede ograničenja ulaska.

Za ostale više od 160 zemalja upozorenje za putovanje isprva bi trebalo produžiti do 31. augusta. Istovremeno treba omogućiti izuzeće. Za to bi trebalo postaviti kriterije. Potrebno je uzeti u obzir razvoj broja infekcija, performanse zdravstvenih sistema, ispitne kapacitete, higijenska pravila i ograničenja ulaska.

Zemlje izvan Europske unije uključuju i glavne turističke destinacije, prije svega Tursku kao treće najpopularnije odredište za Nijemce.

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *