Njemačka mijenja odluku? Sarajevo ima certifikat za testiranje na koronavirus - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemačka mijenja odluku? Sarajevo ima certifikat za testiranje na koronavirus
coronatest

Njemačka mijenja odluku? Sarajevo ima certifikat za testiranje na koronavirus

Veterinarski fakultet Sarajevo je uputio dopis Univerzitetu u Sarajevu s molbom da, sukladno svojim nadležnostima, informiraju Veleposlanstvo Njemačke u BiH te druge institucije o posjedovanju certifikata, piše Bh Index.

Povodom odluke Republike Njemačke da neće priznati rezultate PCR testa za COVID-19 koji se rade u Bosni i Hercegovini, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu oglasio se priopćenjem u kojem navodi kako njihovi laboratoriji imaju potrebne certifikate i akreditacijuu BATA-e.

– Laboratoriji Veterinarskog fakulteta UNSA akreditirane su od 26.6.2012. godine za više područja akreditacije prema zahtjevu standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2006. br. BATA – LI – 41, a što je javno dostupno na web stranici Instituta za akreditiranje BiH i web stranici VF-INSA – navode iz Veterinarskog fakulteta.

– Posebno je važno naglasiti područje LI 19 – Molekularno dijagnostička ispitivanja, podpodručje LO 19.2 Molekluarno dijagnostička ispitivanja u veterinarstvu. Napominjemo da je naš laboratorij jedini veterinarski laboratorij ovlašten od nadležnog Federalnog ministarstva zdravlja za dijagnostiku COVID-19 u humanim uzorcima – navode u priopćenju koje je prenio portal BH Index.

Dopis su uputili Univerzitetu u Sarajevu s molbom da sukladno svojim nadležnostima informiraju Veleposlanstvo Njemačke u BiH te druge institucije o navedenom.

Podsjetimo, šefica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je za N1 kako su i laboratoriji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu akreditirani te ispunjavaju potrebne standarde za obavljanje PCR testova, a da je posljednja provjera njihove akreditacije izvršena u ožujku ove godine.

Izvor: superradio-minhen

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *