MASOVNO TESTIRANJE NA KORONAVIRUS U BAVARSKOJ: Namjeravaju testirati baš sve građane. Interesantno za sve koji dolazi iz BiH ili Srbije da bi izbjegli kucnu izolaciju od 14 dana. - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / MASOVNO TESTIRANJE NA KORONAVIRUS U BAVARSKOJ: Namjeravaju testirati baš sve građane. Interesantno za sve koji dolazi iz BiH ili Srbije da bi izbjegli kucnu izolaciju od 14 dana.

MASOVNO TESTIRANJE NA KORONAVIRUS U BAVARSKOJ: Namjeravaju testirati baš sve građane. Interesantno za sve koji dolazi iz BiH ili Srbije da bi izbjegli kucnu izolaciju od 14 dana.

Od sutra tj. 01.07.20 u pokrajini Bayern besplatan test na COVID-19 za sve.
Test se moze obaviti kod Hausartzt (kucnog doktora) tako da je interesantno za sve koji dolazi iz BiH da bi izbjegli kucnu izolaciju od 14 dana.

Pokrajinska ministrica zdravstva Melanie Huml je najavila “ofenzivu korona testova” gdje bi se uskoro ponudilo baš svim građanima Bavarske testirati se kod kućnog liječnika, javlja Deutsche Welle

Do sad je to bilo pitanje i troška: zdravstveno osiguranje je bilo spremno platiti test svakome tko je imao neke od simptoma – vrućicu, kašalj, bolove u grlu ili smanjenu osjetljivost njuha i okusa. Testiranje je načelno bilo moguće i kod naizgled zdravih osoba koje su osobito izloženi riziku: kod djelatnika bolnica, staračkih domova, škola ili dječjih vrtića.

No sad Bavarska želi testirati baš sve građane, a ako trošak neće preuzeti osiguravatelj, onda će sama pokrajina platiti taj test. Naizgled, to se čini odlučujućim korakom u suzbijanju pandemije – ali se čuju i ozbiljne sumnje u smisao takvog testiranja.

Načelno, njemački savezni ministar zdravstva Jens Spahn pozdravlja namjeru masovnog testiranja koji su se na regionalnoj razini pokazali dobrim sredstvom brzo ograničiti žarište zaraze. “Ali jedno testiranje je uvijek tek snimanje trenutnog stanja. Na taj način se ne smije stvoriti dojam lažne sigurnosti”, upozorava Spahn.

Testiranje bez obzira na simptome pokazalo se dobrim u slučaju pojave žarišta zaraze u klaonici pogona Tönnies u okrugu Gütersloh u zapadnoj pokrajini Sjeverno Porajnje i Vestfalija: njime se neupitno utvrdilo kako se zaraza proširila samo među radnicima klaonice, u pravilu gostujućih radnika iz zemalja Balkana i kako ima tek 75 osoba koje su bile pozitivne makar nisu imali nikakve veze sa klaonicom. U susjednom okrugu Warendorf je testirano 4491 stanovnik – i samo dvoje ih je bilo pozitivno.

Nakon te krize su i u Bavarskoj provjerili sve djelatnike zaposlene u preradi mesa u 51 pogonu sa 6.407 zaposlenih i doista je otkriveno manje žarište u pogonu u Straubing Bogenu gdje je utvrđeno čak stotinjak slučajeva od ukupno 110 pozitivnih testova koje znače kako je ta osoba u neko doba bila u dodiru sa virusom iz obitelji korona.

Ali dok takvi masovni testovi imaju smisla u konkretnim slučajevima mogućeg regionalnog žarišta, Karin Maag (CDU) ne vidi previše smisla u testiranju baš svih građana: “Neposredno nakon testa ću znati jesam li pozitivna ili negativna. Ali već sljedećeg dana se mogu zaraziti”, misli ova stručnjakinja za zdravstvo. I stručnjak za to područje socijaldemokrata, Karl Lauterbach upozorava kako bi za suzbijanje pandemije bilo važnija učestalost ponovljenih testiranja nego puka masa osoba kojoj se nudi testiranje.

Izvor: Fenix-magazin

Loading

O urednik

Također pogledajte

Zašto tako malo ukrajinaca radi u Njemačkoj?

Više od milion Ukrajinaca pobjeglo je od rata u Njemačku. Vrlo malo njih radi. Da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *