OVE ČETIRI PROFESIJE NAJVIŠE TRPE u Njemačkoj, masovno OSTAJU BEZ POSLA - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / OVE ČETIRI PROFESIJE NAJVIŠE TRPE u Njemačkoj, masovno OSTAJU BEZ POSLA

OVE ČETIRI PROFESIJE NAJVIŠE TRPE u Njemačkoj, masovno OSTAJU BEZ POSLA

Kriza nesporno i u najjačoj evropskoj ekonomiji uzima danak. Iako se tokom maja očekivalo da se pojedine industrije u Njemačkoj vraćaju u “kolosjek”, najnoviji podaci i izjave tamošnjih zvaničnika sada pokazuju suprotan trend.

Samo u junu u ovoj najvećoj evropskoj ekonomiji, na biro je prijavljeno 2,8 miliona nezaposlenih, a stručnjaci upozoravaju da bi taj broj mogao da dostigne i pet miliona. Među njima sigurno je i veliki broj državljana Srbije, budući da u Njemačkoj živi oko 450.000 Srba i da su poslovi koji najčešće rade na najvećem udaru.

Kako je pandemija najviše pogodila turizam, transport i ugostiteljstvo, ali je zaustavljen i veliki broj fabrika i zatvorena mnoga gradilišta, tako su radnici iz Srbije mahom ostajali bez posla. Mnogi su se vratili u Srbiju i čekaju stabilizaciju, ali ima mnogo i Srba koji sada sjede u Njemačkoj bez posla.

– Vrlo su česte porodice gdje radi supruga i to najčešće kao medicinska sestra ili njegovateljica, a gdje je suprug ostao bez posla. Bez posla su i radnici koji su radili u ugostiteljstvu, konobari, pomoćni kuvari – priča Marko Jošić koji živi sa porodicom u Nirnbergu i koji je imao sreće da je zadržao posao u obezbjeđenju i pored aktuelne krize, piše Blic.

Njemački ekspert Roland Berger upozorava da Njemačka očekuje stopu nezaposlenosti od deset odsto, što bi “toj privredi bila velika prijetnja”.

Iako je djelovalo da se situacija mijenja tokom maja i sve vraća na svoje mjesto, okolnosti su se izmjenile. Virus je ponovo dobio maha, te privrede ostaju zatvorene.

– Vjerujem da postoji opasnost da dođemo do broja od pet miliona nezaposlenih – rekao je Berger i dodao da očekuje stopu nezaposlenosti od deset odsto. To je, kako je ocijenio, ogromna prijetnja po njemačku privredu.

Šef Socijaldemokratske partije (SDP) Norbert Valter Borjans smatra da je i aktuelni broj nezaposlenih previsok.

Rekao je da ne treba prizivati đavola, dodajući da se mnogi bave time da li će Njemačka biti pogođena drugim talasom epidemije, dok se vlada bori za svako radno mjesto.

Prema zvaničnim procjenama, oko 400.000 srpskih državljana se u martu i aprilu vratilo iz dijaspore u Srbiju. Najviše ih se vratilo iz Njemačke i Austrije.

Izvor: srpskainfo.com

Loading

O urednik

Također pogledajte

berlin zastava

Uvođenjem četverodnevne radne sedmice izboriti se s krizom rada, radnicima život postao ispunjeniji i imaju više vremena za sebe

Njemačka je nedavno pokrenula šestomjesečni probni period u kojem će zaposlenici u 45 firmi širom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *