Evo koja zanimanja su najplaćenija u Njemačkoj, gdje su najveće plate, koje firme plaćaju najviše svoje radnike itd… - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Evo koja zanimanja su najplaćenija u Njemačkoj, gdje su najveće plate, koje firme plaćaju najviše svoje radnike itd…

Evo koja zanimanja su najplaćenija u Njemačkoj, gdje su najveće plate, koje firme plaćaju najviše svoje radnike itd…

Preuzeto sa fenix-magazin

Kako prenosi najnoviji izvještaj Stepstonea za 2020 godinu o platama u Njemačkoj , ljekarska profesija je još uvijek jedna od najplaćenijih profesija u Njemačkoj s godišnjim primanjima od prosječno 92.300 eura. Prenosi portal Fenix-magazin.de

Kada je riječ o platama, ljekar prima godišnje 92.300 eura, financijski stručnjak 76.400, pravnika 70.000, bankar 65.000, inženjer 64.500 i savjetnik za upravljanje 63.900 eura.

Osim plate, ljekari su po reputaciji među vodećima zanimanjima u očima stanovništva. Ali ljekarska profesija je povezana s visokom razinom odgovornosti, što također pridonosi njihovom ugledu.

Prema istom izvještaju StepStonea, pravnici i inženjeri također zarađuju značajnu mjesečnu platu, koja je jedan od najvažnijih razloga pri odabiru posla mladih ljudi, a na tu platu znatno utiče visoki stepen odgovornosti te stručno znanje.

Uz već spomenuta zanimanja, među one koji zarađuju visoke plate su i kod onih sa zanimanja u industriji automobila, bankarstvu, hemijsko i farmaceutskoj industriji te zrakoplovstvu i trgovini široke potrošnje.

Prema studiji StepStonea, bruto prosjek plata u Njemačkoj iznosi 58.800 eura. Osobe s odgovornošću za ljudske resurse godišnje primaju oko 24.000 eura više od zaposlenika koji imaju manje odgovorne poslove. Menadžeri imaju prihod od 74.400 eura.

Plate u Njemačkoj: Firme koje najviše plaćaju radnike su u Hessenu

Studija također uspoređuje zaradu ovisno o regijama. Zaposleni u južnoj Njemačkoj zarađuju iznad prosjeka. Međutim, najveće plate su u Hessenu gdje je bruto prosjek plata 64.300 eura. Po tom izvještaju, Hessen je imao oko 9 posto veće plate iznad njemačkog prosjeka, a grad Frankfurtu na Majni ima čak 21 posto više plate od tog prosjeka.

Nakon Hessena, prosjek najvećih plata koje isplaćuju poslodavci su u Bavarskoj (62.200 eura) i Baden-Württembergu (61.700 eura).

Ta raspodjela ogleda se i u prva tri najveća grada tih regija: Frankfurt na Majni (71.000 eura) je na prvom mjestu ispred Minhena (67.400 eura) i Stutgarta (66.400 eura). ”

Naravno, poređenje plata nije moguća bez poređenja troškova života koji su opet najveći u Hessenu i južnoj Njemačkoj (Bavarska i B-W).

Plate u Njemačkoj: Veće firme plaćaju više svoje radnike

Plata ne zavisi samo o branši, već i o veličini firme. Velike korporacije s više od 10.000 zaposlenih u prosjeku isplaćuju 27 posto veću platu od prosječne bruto plate od 58.800 eura – firme s 5.000 do 10.000 zaposlenih isplaćuju oko 17 posto veće plate od prosjeka.

Općenito, plata raste s iskustvom tokom profesionalnog života radnika. Akademska obuka i odgovornost radnika također igraju stvarnu ulogu na visinu plate.

U izvještaju StepStone 2020 analizirano je 128 hiljada plata, a one su prikupljene od oktobra 2018. do oktobra 2019. godine. Podaci se odnose na rad sa punim radnim vremenom, prenosi portal

Izvor: Fenix-magazin

Loading

O urednik

Također pogledajte

Posao čišćenja na aerodromu u Minhenu

Lokacija: Aerodrom u Minhenu. Posao: Čišćenje Firma Dr.Sasse Za sve koji imaji termin za vizu, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *