NJEMAČKA JE UVELA OBAVEZNO TESTIRANJE NA KORONAVIRUS! Evo gdje možete uraditi test, koliko dugo morate biti u samoizolaciji, kada je test besplatan, kolike su kazne bez testiranja i ostale informacije možete procitati ovdje: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / NJEMAČKA JE UVELA OBAVEZNO TESTIRANJE NA KORONAVIRUS! Evo gdje možete uraditi test, koliko dugo morate biti u samoizolaciji, kada je test besplatan, kolike su kazne bez testiranja i ostale informacije možete procitati ovdje:

NJEMAČKA JE UVELA OBAVEZNO TESTIRANJE NA KORONAVIRUS! Evo gdje možete uraditi test, koliko dugo morate biti u samoizolaciji, kada je test besplatan, kolike su kazne bez testiranja i ostale informacije možete procitati ovdje:

U prvih 72 sata nakon povratka test je besplatan,a  neodazivanje na obavezu testiranja može se kazniti kaznom do 25.000 eura

U Njemačkoj od subote na snagu stupa novo pravilo o obaveznom testiranju na koronavirus za sve putnike koji se u zemlju vraćaju iz nekog od rizičnih područja, među kojima su BiH, Srbija, i ostale zemlje Zapadnog Balkana ali nije Hrvatska. Testiranja će se obavljati direktno nakon povratka na aerodromima ili u nekom od centara za odbranu protiv koronavirusa a moguće je test obaviti i kod kućnog ljekara. U prvih 72 sata nakon povratka test je besplatan.

Dok čekate rezultate, morate biti u karanteni

Za povratnike koji dolaze cestovnim putem organizovani su testovi u centrima u blizini većih graničnih prelaza ili željezničkih stanica. To se uglavnom odnosi na saveznu pokrajinu Bavarsku. Test je moguć i u zemlji iz koje putnik dolazi ali ne smije biti stariji od 48 sati i u tom slučaju troškove testiranja preuzima sam putnik. Besplatni testovi u roku od tri dana su mogući ali ne i obavezni i za povratnike iz ne-rizičnih zemalja poput Hrvatske.

Vrijeme čekanja na rezultat testa, šta u pravilu ne traje dulje od 48 sati, putnik mora provesti u karanteni. Neodazivanje na obvezu testiranja može se kazniti kaznom do 25.000 eura.

Na listi 130 rizičnih zemalja i regija

Središnji njemački epidemiološki institut Robert Koch na listi rizičnih zemalja navodi oko 130 zemalja i regija među koje spadaju i sve zemlje zapadnog Balkana. Od zemalja i regija unutar Europske unije rizičnim se smatra Luksemburg kao i nekoliko španjolskih regija među kojima je i Katalonija.

Udruga njemačkih ljekara (Marburger Bund) pozdravila je uvođenje obaveze testiranja jer su i sadašnji testovi, kako je priopćeno, pokazali da je kod povratnika iz rizičnih područja stopa zaraze više nego kod stanovništva koje je boravilo kod kuće.

“Pozdravljamo uvođenje obaveze jer se pokazalo da se osobe koje se i na odmoru ponašaju rizično nerado testiraju na dobrovoljnoj bazi”, rekla je predsjednica udruge Susanne Johna za Njemačku novinsku agenciju (dpa).

Ljekari ljuti: ‘Postajemo produžena ruka ministarstva’

Neke ljekarske udruge kritikuju provedbu testova a kritika se prije svega odnosi na proizvoljnu definiciju rizičnih područja. Udruga kućnih ljekara kritizira i činjenicu da povratnici s godišnjih odmora moraju svojim ljekarima dokazati da su boravili u nekom od rizičnih područja.

“Ljekari postaju produžena ruka ministarstva vanjskih poslova”, rekao je predsjednik udruge kućnih liječnika Ulrich Weigeldt.

Predstavnici vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) kritikuju činjenicu da su testovi za povratnike s odmora besplatni za sve.

“Nije prihvatljivo da svi građani Njemačke snose troškove jednakom mjerom. Komu je potreban jedan test, taj bi ga trebao i sam platiti”, rekao je predsjednik savezne pokrajine Saska-Anhalt Reiner Haseloff (CDU) za dnevnik Die Welt.

Testiranje na koronu stoji 50.50 eura. Institut Robert Koch u subotu treći dan za redom bilježi dnevno više od 1.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Izvor: net.hr

Loading

O urednik

Također pogledajte

Ako želite pokrenuti ili preuzeti firmu u Njemačkoj, ovo bi vas moglo zanimati

Interes njemačkih privrednika za preuzimanje firmi drastično je opao, objavila je u srijedu Privredna komora …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *