Evo kako je korona uticala na plate radnika u Njemačkoj, ko je najteže pogođen, koliko radnika radi skraćeno itd... - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Evo kako je korona uticala na plate radnika u Njemačkoj, ko je najteže pogođen, koliko radnika radi skraćeno itd…

Evo kako je korona uticala na plate radnika u Njemačkoj, ko je najteže pogođen, koliko radnika radi skraćeno itd…

Bruto mjesečna primanja radnika u Njemačkoj s punim ili skraćenim radnim vremenom u prosjeku su bila za 2,2 posto niža u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci saveznog zavoda za statistiku.

Pad primanja ponajviše je posljedica skraćenog radnog vremena tokom ograničenja uvedenih zbog pandemije koronavirusa. Najteže pogođeni sektori bili su pritom hotelijerstvo i ugostiteljstvo, putnički i automobilski sektor.

„Široka primjena skraćenog radnog vremena zbog pandemije koronavirusa negativno je uticala na razinu bruto mjesečnih prihoda i broja radnih sati“, stoji u priopćenju zavoda.

Ipak, dodaje se da je program skraćenog radnog vremena, po kojem su zaposlenici privremeno radili kraće ali su zadržali posao, uvelike ublažio gubitak prihoda zaposlenih.

Po nedavnim podacima Ifo instituta, u Njemačkoj još 5,6 milijuna radnika radi skraćeno.

Na zaradu po satu prije oporezivanja nije uticalo skraćeno radno vrijeme te je ona porasla u prosjeku 2,6 posto u drugom tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem lani, objavio je zavod.

Izvor: infocuses

 5,496 total views,  1 views today

O urednik

Također pogledajte

UPOZORENJE! ŽIVITE U OVOM DIJELU NJEMAČKE?: Stiže jako nevrijeme

Njemačka meteorološka služba trenutno je proglasila 4. razinu upozorenja u južnoj Bavarskoj prenosi fenix-magazin. To …

Leave a Reply

Your email address will not be published.