Njemački poslodavci su protiv ograničenja broja radnika s Balkana. Evo na koliko Njemačka želi ograničiti priliv radne snage - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemački poslodavci su protiv ograničenja broja radnika s Balkana. Evo na koliko Njemačka želi ograničiti priliv radne snage
bundestag

Njemački poslodavci su protiv ograničenja broja radnika s Balkana. Evo na koliko Njemačka želi ograničiti priliv radne snage

Nacrt zakona, kako bi se broj radnika sa Zapadnog Balkana ograničio na 25.000 godišnje, naišao na kritiku sa više strana.

Njemački privrednici izrazili su nezadovoljstvo namjerom Vlade ove države da ograniči priliv radne snage sa Zapadnog Balkana na 25.000 godišnje, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na njemačke medije.

Privrednici navode kako je uredba o Zapadnom Balkanu, koja je na snazi od januara 2016. godine, otvorila mogućnosti za zaposlenje u Njemačkoj ljudi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova, iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, istovremeno smanjila ilegalnu imigraciju i predstavlja uspješan model njemačke migracione politike, piše Handelsblatt.

List dalje navodi kako „od dodatne radne snage nisu profitirala samo poduzeća, već i njemački fondovi socijalnog osiguranja“.

„Kratkovid signal“

Kako prenosi Deutsche Welle, nacrt zakona na kojem rade ministarstva, kako bi se broj radnika sa Zapadnog Balkana ograničio na 25.000 godišnje, naišao na kritiku sa više strana. Handelsblatt citira političara Zelenih Dietera Janeceka koji kaže da je to „besmislen, kratkovid i potpuno pogrešan signal“ i dodaje da se otpor formira i u privredi.

Achim Dercks, zamjenik izvršnog direktora Njemačke privredne komore (DIHK), kaže kako poslije krize, kada potražnja za kvalificiranim radnicima ponovo poraste, predviđeni kontigent može postati usko grlo. Sličan stav ima i Savezno udruženje njemačkih udruženja poslodavaca (BDA).

„Savezna Vlada opravdava reformu s jedne strane činjenicom da postojeća Uredba ističe krajem godine, a s druge strane naglašava da velika potražnja za vizama predstavlja ogromno opterećenje za konzulate u državama Zapadnog Balkana. Dugo čekanje na vizu dovodi do nezadovoljstva poslodavaca i radnika“, navodi se u nacrtu prijedloga zakona.

Umjesto određivanja kvote, političari bi trebali uvesti efikasnije procedure za izdavanje viza, kaže Dercks iz DIHK-a, te dodaje da bi digitalizacija tu mogla značajno pomoći, navodi Handelsblatt.

Podrška građevinske industrije

List piše o važnom aspektu za njemačku javnost, naime „studija eksperta za migracije Herberta Brueckera i njegovih kolega sa Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) pokazuje da se strahovi u vezi s prilivom radnika sa Zapadnog Balkana nisu obistinili“.

Udio nezaposlenih i primalaca socijalne pomoći među onima koji dolaze na osnovu Uredbe o Zapadnom Balkanu je najmanji u poređenju sa svim ostalim grupama migranata. Građani Zapadnog Balkana su se također bolje snašli u pogledu stabilnosti zaposlenja i zarada. Više od polovine njih (54 posto) rade kao stručnjaci i kvalificirani radnici, dok 42 posto rade kao takozvani pomoćni radnici.

Handelsblatt ističe da „zaposlenih sa Zapadnog Balkana u Njemačkoj posebno mnogo ima u građevinskoj industriji, koja se snažno zalaže za produženje Uredbe“.

Centralna asocijacija njemačke građevinske industrije (ZDB) procjenjuje kako približno 50.000 građevinskih radnika sa Zapadnog Balkana radi na njemačkim gradilištima, uključujući armirače, koje je teško naći u Njemačkoj.

Izvor: Agencije

Loading

O urednik

Također pogledajte

“U NJEMAČKOJ ŽIVE NA KREDIT, ZARADIO SAM 830.000€, ALI TO NIJE NIŠTA”. Vratio se iz Njemačke pa do detalja opisao kako je živio

U Njemačkoj svi žive na cijelu kvotu kredita, na minus… Tamo se robotizuješ iz pidžame u radnu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *