Hrvatska uskoro na Njemačkoj crvenoj listi! Ako putujete onda ovo morate znati: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Hrvatska uskoro na Njemačkoj crvenoj listi! Ako putujete onda ovo morate znati:

Hrvatska uskoro na Njemačkoj crvenoj listi! Ako putujete onda ovo morate znati:

NJEMAČKA je na listu rizičnih područja zbog zaraze od korone stavila skoro cijelu Španjolsku, a Austrija Hrvatsku – biranje destinacije za odlazak na ljetni odmor u europskom inozemstvu je postao hod po minskom polju, piše Deutsche Welle.

Stari su u Dalmaciji znali reći da je kraj ljeta kada padne prva kiša nakon Vele Gospe, dakle, 15. kolovoza – a ona u pravilu nije padala do rujna. Gospodarski gledano se ljetna sezona zadnjih godina – na veselje ljudi iz turističke branše – konstantno produžavala, a klimatske promjene su ionako učinile da se čovjek na padaline i vremenske odrednice više ne može osloniti. Korona je, pak, izbrisala sva postojeća pravila. Ljetna sezona 2020. ima samo jedno – da ono što danas vrijedi, sutra više ne mora vrijediti.Toga su itekako svjesni svi oni Nijemci kojima je ljetni odmor pred vratima, a to su prije svega oni s juga zemlje. Savezne pokrajine Baden-Württemberg i Bayern, naime, uvijek imaju kasnije ljetne praznike od ostalih njemačkih pokrajina – ove godine do 7. odnosno 12. rujna.

Ni „last minute“ nije više dovoljno „last“

Upravo za njih su posebno atraktivne mediteranske zemlje jer se do Italije i Hrvatske mogu „dobaciti“ prilično brzo automobilom. Mnogi su mislili: čekat ćemo da vidimo kakva je situacija na terenu pa ćemo bukirati neki last minute aranžman. Ali kako se odlučiti krenuti i last minute na put kada svakoga dana njemačka vlada i Robert Koch Institut (RKI) stavljaju nove zemlje na listu rizičnih područja za zarazu koronavirusom? Otkad je u petak (14.8.) RKI na tu listu stavio skoro cijelu Španjolsku osim Kanara – a to znači i Nijemcima posebno drage Baleare, njemački mediji su puni tekstova o pravima i dužnostima njemačkih turista koji se spremaju ili se već nalaze na područjima koja su dospjela na ovu ominoznu listu.

A situacija je u ovakva: ako ste uplatili aranžman preko neke turističke agencije, možete ga otkazati i dobiti natrag novac ili voucher jer se odluka poput ovog službenog upozorenja vlasti smatra validnim razlogom da otkažete ljetovanje. Vrlo je vjerojatno i da će vam turoperator sam otkazati aranžman kao što je najavio TUI kada je stigla vijest da je Mallorca rizično područje. No, ako ste planirali odmor u privatnom aranžmanu i nekom privatnom apartmanu, prava su vam manja: njemački mediji savjetuju da se stupi u kontakt s iznajmljivačem i pokuša dogovoriti da se zakazana rezervacija prebaci na ljeto 2021. Putovanje na područja proglašena rizičnima iz Njemačke nije doduše zabranjeno, ali od 8. kolovoza svi povratnici s njih moraju se obavezno (besplatno) testirati čim uđu u Njemačku i dok ne dobiju rezultate biti u samoizolaciji.

Isto važi i za one koje je odluka o vlasti zatekla na području proglašenom rizičnim: oni ne moraju prekinuti odmor i odmah se vratiti kući, već ih očekuje ista procedura testiranja i samoizolacije do rezultata testa.

Hoće li i Hrvatska uskoro na njemačku crvenu listu?

Iako Njemačka Hrvatsku (još) nije stavila na listu rizičnih područja – a s obzirom na izvještaje tipa „Korona-alarm u Hrvatskoj“ koji se posljednjih dana učestalo objavljuju u njemačkim medijima, ne bi bilo čudo da se to uskoro dogodi – njemački turisti se upozoravaju kako i odluka Austrije da Hrvatsku proglasi „visoko rizičnom“ ima posljedice za njihov put. Od ponedjeljka (17.8.) tako, prema navodima njemačkog automobilskog kluba ADAC-a, njemački turisti koji se vraćaju iz Hrvatske ne smiju se zaustavljati u Austriji.

To sve, zapravo, ne zvuči prestrašno i preodbojno: putovati se smije, kroz Austriju se mora „protutnjati“ bez zaustavljanja, (što s obzirom na veličinu zemlje i nije neki problem), pri ulasku u zemlju se mora napraviti test koji je besplatan, a onda ostati koji dan doma dok se ne dobiju rezultati – pod uvjetom da je negativan.

No, Nijemce bez sumnje uznemiruju i vijesti o povratnicima iz Hrvatske koji su se, navodno, u Hrvatskoj zarazili koronavirusom. Malo njih je spremno analizirati gdje su ti zaraženi povratnici i prije svega kako provodili odmor u Hrvatskoj, jesu li partijali po Pagu ili bili gosti pretrpanog noćnog kluba u Makarskoj? Mnoge već odbija i činjenica da je u doba korona uopće dozvoljeno da rade objekti takvog tipa, objekti koji su provjereno rasadnici zaraze. Tu i tamo se u nekom članku spomene da je sporni klub zatvoren ili se prenese da je Hrvatska uvela mjeru zabrane rada noćnih lokala iza ponoći, ali to sada malo pomaže. Šteta je učinjena i ona će imati dalekosežne posljedice.

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *