SAMO U NJEMAČKOJ: DOBIVAT ĆE 1.200 EURA MJESEČNO, NE MORAJU NIŠTA RADITI - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / SAMO U NJEMAČKOJ: DOBIVAT ĆE 1.200 EURA MJESEČNO, NE MORAJU NIŠTA RADITI

SAMO U NJEMAČKOJ: DOBIVAT ĆE 1.200 EURA MJESEČNO, NE MORAJU NIŠTA RADITI

Predsjednik njemačkog sindikata industrije i metalurgije (IG Metall) Jorg Hofmann zajedno s čelnicom parlamentarne stranke Ljevica (Die Linke) Katjom Kipping predlažu u procesu donošenja digitalne strategije Njemačke uvođenje četverodnevne radne sedmice, odnosno 30-satnog radnoe sedmice kao puno radno vrijeme i punu plaću.

Kažu da je sadašnji model – star desetljećima i utemeljen na tome da muškarac radi puno radno vrijeme, a žena se brine o kući i djeci – pregazilo vrijeme i da više nema nikakve veze s realnim životom, piše Večernji list. 

U modernom društvu trebamo više vremena za njegu svojih roditelja i drugih starijih osoba, za brigu o djeci, više vremena za kulturu, rekreaciju…, obrazlažu Kipping i Hofmann.

A ovih dana Nijemci kreću i s pokusom temeljnog ličnog dohotka – više od 100 ljudi dobivat će 1.200 eura mjesečno kao poklon, ne moraju ništa raditi, i tako tri godine – cilj je vidjeti hoće li i dalje ostati motivirani za neki posao iako imaju pokrivene osnovne životne troškove. Hoće li Marxova utopija o radu doista postati stvarnost?

U nekim zemljama već postoji skraćena radna sedmica, a i u Njemačkoj su se još 90-ih smanjivali radni sati. Strojobravari su u Njemačkoj već, istina dobrovoljno, imali 28 sati rada tjedno uz niža primanja, a i u drugim zemljama Evrope postoje eksperimenti sa smanjivanjem radnog vremena.

Taj argument će zasigurno postati odlučujući idućih godina, pogotovo s dolaskom mladih generacija koje će sve više raditi “na daljinu” i koje žele drukčije uskladiti rad i privatni život (work-life balance).

Izvor: dolinalasve.info

Loading

O urednik

Također pogledajte

star covjek zabrinut

PENZIJA U NJEMAČKOJ – Kolike su penzije, nakon koliko godina imamo pravo, i sve što morate znati o Njemačkoj penziji možete pročitati ovdje:

Kako doći do njemačke penzije? Njemačka penzija, kao penzija bilo gdje u svijetu, dobiva se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *