Njemačka neće nabavljati vakcine za koronavirus! Evo i zašto? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemačka neće nabavljati vakcine za koronavirus! Evo i zašto?
Besuch Bundeskanzlerin Angela Merkel im Rathaus Köln

Njemačka neće nabavljati vakcine za koronavirus! Evo i zašto?

Njemačka se danas pridružila Francuskoj u odluci da ne kupuje potencijalnu vakcinu protiv koronavirusa putem programa Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iako podržava taj projekat.Izvori iz njemačke administracije navode da Berlin neće uzimati zalihe putem programa WHO “Kovaks”, već će potencijalne vakcine uzimati kroz projekat EU.

WHO je današnji datum odredila kao krajnji rok da se članice pridruže “Kovaksu”, čiji je cilj kupovina vakcina, te obebjeđivanje njihove efikasne i poštene podjele širom svijeta.

Izvori ističu da Njemačka podržava “Kovaks” i da Evropska komisija programu daje 400 miliona eura iz budžeta za razvoj Unije, ali nije poznato da li će Berlin davati dodatna sredstva kao što planira Francuska.

Generalni direktor WHO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je ranije da se više od 170 zemalja pridružilo tom projektu.

WHO je zatražila od administracija zemalja svijeta da se pridruže programu “Kovaks” kako bi se obezbijedilo da vakcine budu podijeljene pošteno i efikasno, te spriječilo da “vakcinaški nacionalizam” naruši napore u borbi protiv pandemije.

Izvor: klix.ba

 2,756 total views,  1 views today

O urednik

Također pogledajte

NEDOPUSTIVO DA SE VIZA ČEKA MJESECIMA: Njemačka branša traži olakšanje izdavanja viza radnicima i turistima. Evo šta slijedi:

Uoči središnjeg kongresa u Berlinu u ponedjeljak, predstavnici turističke branše od vlade traže pojednostavljenje i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *